Smakosze.pl Porady Jak długo należy moczyć groch przed gotowaniem?
canva/Evgeny Tomeev

Jak długo należy moczyć groch przed gotowaniem?

2 stycznia 2022

Groch jest pysznym i niedocenianym warzywem. Przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, gdy przygotowujemy świąteczne potrawy. Robimy je w pośpiechu i często zapominamy o moczeniu ziaren. A jest ono konieczne, by dobrze smakował i był lekkostrawny. Podpowiadamy, jak długo powinna trwać obróbka grochu.

Z grochu przygotujecie nie tylko tradycyjne wigilijne danie z kapustą czy rozgrzewająca zupę . Po to ziarno warto sięgać zdecydowanie częściej. Doskonale w formie warzywnego pasztetu czy jako dodatek do obiadu. Aby dania z grochem nie zaskoczyły nas niesprawnością, warto zadać o jego odpowiednie przyrządzenie.

Groch należy dobrze wymoczyć

Większość strączków bez namaczania jest ciężkostrawna. Jeżeli dysponujemy grochem w połówkach, być może wystarczy dokładne opłukanie go. W przypadku całych ziaren namaczanie będzie konieczne.

Minimalny czas, jaki ziarna powinny spędzić w zimnej wodzie to 3 godziny. Polecamy jednak moczyć je dłużej — nawet całą noc. Nalejcie dużo wody — trzykrotnie większa objętość płynu w stosunku do przygotowywanych ziaren będzie idealna.

Co zrobić z grochem po namoczeniu?

Ziarna odcedzone z kąpieli należy jeszcze dobrze opłukać. Takie postępowanie zagwarantuje nam usunięcie substancji odpowiedzialnych za wzdęcia. Przepłuczcie ziarna 2 -3 razy na sicie pod bieżącą wodą i przełóżcie do garnka , w których będziecie je gotować.

Czas gotowania grochu będzie zależał od tego, jaką jego formę przygotowujemy. Całe ziarna gotujemy przez 60 - 90 minut, połówki około 45 minut. Co ważne, wody, w której będziemy gotować groch, nie należy solić. Jeśli to zrobimy, ziarno pozostanie twarde.

Do wody z grochem można za to dodać kminku czy kopru włoskiego. Zioła te sprawią, że będzie lżej strawny, a przy okazji nabierze wyjątkowego aromatu. Warto również od czasu do czasu zbierać powstającą na powierzchni wody pianę.

Grochówka w misce
Grochówka to najpopularniejsze danie z grochu

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy, dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy