Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Grochówka od Kuronia
canva/arfo

Grochówka z wędzonką jest daniem idealnym na sezon jesienno-zimowy. Przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia stanie się sycącą propozycją, która skusi niejednego smakosza kuchni polskiej. Zobaczcie jak ją przyrządzić. Nie zapomnij o dobrym wędzonym boczku i kiełbasie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjną grochówkę Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego w połówkach

  • 250 g boczku wędzonego

  • 350 g wędzonej kiełbasy

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 l wody lub bulionu drobiowego

  • 5 ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 2/3 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Dzięki temu ziarna szybciej się ugotują i będą bardziej lekkostrawne. Cebulę, marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy je w kostkę, a następnie tak samo traktujemy boczek. Kiełbasę kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek. Następnie dodajemy kiełbasę i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut. Do boczku i kiełbasy dodajemy cebulę i podsmażamy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie, jeszcze chwilę podsmażamy.

Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy marchew i pietruszkę oraz namoczony groch. Wsypujemy przyprawy — czyli kminek, pieprz ziołowy i majeranek — i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy je do garnka i gotujemy przez kolejny kwadrans. Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z kromką świeżego chleba.

Na zimnie dni polecamy również zupę marchewkową z imbirem, która nie tylko nas rozgrzeje, ale tez wesprze naszą odporność. Być może zainteresuje was też przepis na pyszny napój z natki pietruszki, który pozwoli zużyć, te pyszne listki nim zwiędną.

grochówka
grochówka

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram