Smakosze.pl
Grochówka od Kuronia

canva/arfo

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

26 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Grochówka z wędzonką jest daniem idealnym na sezon jesienno-zimowy. Przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia stanie się sycącą propozycją, która skusi niejednego smakosza kuchni polskiej. Zobaczcie jak ją przyrządzić. Nie zapomnij o dobrym wędzonym boczku i kiełbasie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjną grochówkę Jakuba Kuronia


Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego w połówkach

  • 250 g boczku wędzonego

  • 350 g wędzonej kiełbasy

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 l wody lub bulionu drobiowego

  • 5 ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 2/3 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Dzięki temu ziarna szybciej się ugotują i będą bardziej lekkostrawne. Cebulę, marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy je w kostkę, a następnie tak samo traktujemy boczek. Kiełbasę kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek. Następnie dodajemy kiełbasę i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut. Do boczku i kiełbasy dodajemy cebulę i podsmażamy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie, jeszcze chwilę podsmażamy.

Sałatka z ogórków kiszonych

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

CZYTAJ DALEJ

Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy marchew i pietruszkę oraz namoczony groch. Wsypujemy przyprawy — czyli kminek, pieprz ziołowy i majeranek — i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy je do garnka i gotujemy przez kolejny kwadrans. Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z kromką świeżego chleba.

Na zimnie dni polecamy również zupę marchewkową z imbirem, która nie tylko nas rozgrzeje, ale tez wesprze naszą odporność. Być może zainteresuje was też przepis na pyszny napój z natki pietruszki, który pozwoli zużyć, te pyszne listki nim zwiędną.

grochówka

grochówka

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >