Jak długo pasteryzować grzyby? Podajemy dokładną instrukcję
Aby smakiem grzybów cieszyć się przez cały rok, należy je dobrze zakonserwować. Jedną ze sprawdzonych metod jest pasteryzacja, dzięki której grzyby przetrwają w spiżarni długie miesiące. Jak długo pasteryzować grzyby? Niezbędny do tego czas to po 60 minut w trzech cyklach.
Pasteryzacja może potrwać nawet kilka dni, ale jest warta zachodu. Dzięki temu zabiegowi będziemy mogli cieszyć się grzybami, których można używać dokładnie tak samo, jak ich świeżej postaci. Żelazną zasadą jest to, że grzyby pasteryzujemy trzykrotnie. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko późniejszej niestrawności lub wręcz zatrucia pokarmowego wywołanego przez zepsute grzyby.
Jak długo pasteryzować grzyby i co jest do tego potrzebne?
Składniki:
-
1 kg świeżych grzybów leśnych
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
1 łyżeczka octu
-
2 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
Jak długo pasteryzować grzyby i jak dokładnie to robić?
Grzyby leśne dokładnie oczyść z piasku i innych zanieczyszczeń . Większe egzemplarze pokrój, mniejsze zaś pozostaw w całości . Pamiętaj, aby do pasteryzacji wybierać jedynie zdrowe osobniki . W kolejnych krokach zdradzimy, jak długo pasteryzować grzyby.
W rondelku rozgrzej oba rodzaje tłuszczu i podsmaż grzyby. Po 3-4 minutach smażenia przykryj garnek pokrywką i duś jego zawartość przez kolejne 5 minut . W międzyczasie dodaj do grzybów łyżeczkę soli i zamieszaj całość.
Obsmażone z solą grzyby wymieszaj z łyżeczką octu . Dzięki temu zapobiegniesz ich ściemnieniu w słoikach podczas pasteryzacji. Jak długo pasteryzować grzyby po ich wstępnym przygotowaniu?
Grzyby do pasteryzowania porozkładaj w słoikach . Do każdego dodaj liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego . Słoiki zakręć i przystąp do pasteryzacji. Pamiętaj, że woda podczas pasteryzowania powinna sięgać tuż poniżej nakrętki słoika .
Jak długo pasteryzować grzyby? Należy robić to przez 60 minut pierwszego dnia. Następnego dnia pasteryzuj je ponownie przez taki sam czas , a trzeciego dnia znów powtórz procedurę . Po każdej pasteryzacji słoiki odkładaj do góry dnem do ostygnięcia . Marynowane grzyby o delikatnym smaku są kolejnym sposobem na zachowanie ich walorów . Znamy odpowiedź na pytanie, jak należy mrozić grzyby w prawidłowy sposób .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda
-
Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama