Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak mrozić grzyby? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie

Jak mrozić grzyby? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie

Jak mrozić grzyby?
canva/Photosiber

Zastanawiacie się jak mrozić grzyby leśne? Zebrane przysmaki trzeba starannie przygotować przed włożeniem do zamrażarki. Szczególnie istotne jest ich blanszowanie. Potraktowanie skarbów lasu wrzątkiem sprawi, że przy rozmrażaniu nie rozmiękną i nadal będą ładnie wyglądać.

Mrożenie grzybów jest świetnym sposobem ich przechowywania. W ten sposób możemy zabezpieczyć skarby lasu nawet na kilka miesięcy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych czynnościach.

Wiemy, jak mrozić grzyby

Poprawne przygotowanie skarbów lasu do długiego przechowywania w niskiej temperaturze obejmuje 4 proste czynności. Zacząć trzeba oczywiście od dokładnego oczyszczenia przyniesionych grzybów z piasku, resztek ściółki czy igieł.

Maślakom należy też usunąć skórkę z kapelusza. Kolejnym etapem jest mycie. Można grzyby płukać pod bieżącą wodą, lecz nie wolno ich namaczać — nasiąkną płynem i będą mało smaczne.

Pozbawione zanieczyszczeń sztuki kroimy na mniejsze kawałki. Jest konieczne zwłaszcza w przypadku dużych okazów, które nie zawsze będzie my też w stanie od razu wykorzystać.

Blanszowanie pomaga rozmrażać grzyby bez utraty struktury

Leśny przysmak przed zamrożeniem warto poddać krótkiej obróbce termicznej, czyli blanszowaniu. Polega ono na zanurzeniu produktu we wrzątku na 1-2 minuty i przeniesieniu ich od razu do zimnej wody, najlepiej schłodzonej kostkami lodu.

Tak przygotowane grzyby układamy na płaskiej tacce i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie porcjujemy je i wkładamy do woreczków strunowych lub niewielkich plastikowych pojemników, po czym ponownie wkładamy do chłodziarki — tym razem już na dłużej.

Z dodatkiem mrożonych lub suszonych grzybów leśnych można przygotować wiele smacznych dań. Polecamy smakowity bigos staropolski oraz pełne smaku pierogi kurpiowskie. Amatorzy kuchni polskiej pokochają te przysmaki.

Wiemy, jak mrozić grzyby
canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: