Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynowane grzyby bez dodatku octu. Receptura bije na głowę tradycyjną
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 21:11

Marynowane grzyby bez dodatku octu. Receptura bije na głowę tradycyjną

marynowane grzyby bez octu
Canva / mholka

Marynowanie grzybów jest popularną metodą na zagospodarowanie tych leśnych zbiorów. Najbardziej znana jest marynata na bazie octu, której smak jednak nie każdemu musi pasować. Z tego względu przedstawiamy sprawdzony przepis na marynowane grzyby bez octu. Prosta marynata na bazie wody i soli, z dodatkiem smakowitych warzyw to strzał w dziesiątkę.

Ocet charakteryzuje się nie tylko ostrym, nieco nieprzyjemnym smakiem. Nie jest też zbyt korzystny dla naszego zdrowia. Spożywanie octu w nadmiarze może podrażniać żołądek, zaburzać skład krwi a nawet odwapniać kości. Marynowane grzyby bez octu są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowsze, niż te tradycyjne.

Przepis na marynowane grzyby bez octu

Składniki:

  • 2 duże cebule

  • 4-5 kawałków czerwonej papryki konserwowej

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

  • 2 kg podgrzybków

  • sól

  • cukier

  • kwasek cytrynowy

Jak prosto przygotować marynowane grzyby bez octu?

Borowiki do marynowanych grzybów bez octu oczyść i obgotuj przez ok. 15 minut. Ugotowane grzyby do marynowania powinny być w miarę miękkie. Jeśli trzonki grzybów są nadal twarde, zrezygnuj z nich i zamarynuj jedynie kapelusze.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę konserwową do grzybów marynowanych bez octu pokrój w cienkie paski. Oba warzywa sparz na sicie za pomocą wrzątku.

Przygotuj zalewę do grzybów marynowanych bez octu w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wrzącej wody. Po lekkim przestudzeniu, płyn dopraw również cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj całość do dokładnego rozpuszczenia wszystkich składników.

Borowiki oraz warzywa do marynowanych grzybów bez octu układaj w wyparzonych półlitrowych słoikach. Następnie dodaj zalewę i uzupełnij ją niewielką ilością wina. Poziom płynu powinien być kilka centymetrów poniżej krawędzi naczynia.

Słoiki z marynowanymi grzybami bez octu wekuj przez 20 minut. Następnie odstaw je do całkowitego ostygnięcia przykryte ściereczką. Przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Marynowane grzyby bez octu są gotowe do jedzenia po ok. 2 dniach. Zwolennikom marynaty na bazie octu polecamy recepturę siostry Anastazji. Podgrzybki to nie jedyne grzyby doskonale nadające się do marynowania.

Canva / jirkaejc
Canva / jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: