Jak długo smażyć kotlety schabowe? Wyjaśniamy krok po kroku
Niejeden smakosz na początku swojej kulinarnej przygody zastanawiał się jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista i zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest stopień rozbicia mięsa. Warto zrobić to dość cienko — łatwiej będzie uzyskać soczysty specjał.
Nasze babcie wiedzą, jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane mięso wcale nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej. Cienki, pokryty panierką rarytas będzie gotowy szybciej niż grubsze kawałki.
Jak długo smażyć kotlety schabowe? Odpowiedź nie jest oczywista
Wydawać by się mogło, że sprawa jest dość oczywista — mięso panierujemy i smażymy, aż będą gotowe. Tymczasem takie podejście jest prostą drogą do uzyskania suchego i twardego kotleta, który nikomu nie będzie smakował.
Schab przed smażeniem należy dobrze rozbić. Najlepiej wykorzystać do tego celu tłuczek z kratką i delikatnie uderzać w mięso, aż uzyskamy sznycel o grubości około 5 mm. Dzięki temu zabiegowi nie tylko łatwiej będzie go przyrządzić, ale też stanie się miękki i soczysty.
Panierka też nie powinna być zbyt gruba. Warto zadbać o dobre osuszenie mięsa przed jej wykonaniem poprzez obtoczenie go w mące. Dopiero potem zanurzamy mięso w jajku i bułce. Tak przygotowane kotlety mogą trafić na patelnię z dużą ilością rozgrzanego oleju. Po 2 minutach smażenia na średnim ogniu z każdej strony powinny być rumiane i chrupiące.
Kotlety schabowe warto marynować
Marynowanie doda mięsu jeszcze więcej smaku i soczystości. Można je zanurzyć w mleku z dodatkiem pieprzy i posiekanej cebuli. Minimalny czas marynowania to 2 godziny. Warto później solidnie natrzeć mięso solą i rozdrobnionym czosnkiem.
Po inne pomysły na marynaty zajrzyjcie na naszą stronę. W tym przepisie zdradzamy jak do jej zrobienia wykorzystać majonez . Ten natomiast zdradza sekret kotletów schabowych przyrządzanych z dodatkiem piwa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
-
Przy robieniu ogórków kiszonych musisz spełnić siedem warunków, wtedy będą najlepsze
-
Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać
Źródło: winiary, beszamel.se