Smakosze.pl
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami

canva/PingPongCat

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata

17 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami spodoba się nie tylko dzieciom. Prosty patent babci Jadzi, która wybiera owoce sezonowe zamiast jabłek, pozwoli wam w kilka chwil przygotować smaczny deser dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie.

Przepisów na racuchy drożdżowe jest wiele. W sezonie wiosenno-letnim warto przygotowywać ten smakołyk z dodatkiem aktualnie dostępnych owoców. Babcia Jadzia proponuje smakowitą wersję z truskawkami. Skusicie się?

Jak ugotować bób i z czym go podawać

Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać

CZYTAJ DALEJ

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej

  • 50 g drożdży

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania

  • 16 większych truskawek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie racuchów drożdżowych z truskawkami:

Mleko wlewamy do miski. Mieszamy je z cukrem oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy pokruszone drożdże. Naczynie przykrywamy i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

W osobnym pojemniku ubijamy jajka z cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera. Wtedy na koniec zmniejszamy obroty urządzenia i wlewamy rozczyn. Po połączeniu składników kontynuujemy miksowanie i partiami wsypujemy pozostałą mąkę.

Gotową masę znowu odstawiamy, by wyrosła pod przykryciem — tym razem na 20-30 minut. Porcję oleju rozgrzewamy na patelni. Przy pomocy łyżki formujemy racuchy, na każdy wykorzystując 2 łyżki masy. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Smażymy je około minuty z każdej strony. Osuszamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówki dotyczące przepisu na racuchy drożdżowe w wersji wegańskiej:

Roślinna odsłona drożdżowych racuchów będzie równie smaczna, jak tradycyjna. Przygotujecie ją, zastępując mleko napojem sojowego lub owsianym, a także stosując kleik z siemienia lnianego zamiast jaj (6 łyżek wrzątku i 2 łyżki zmielonych ziaren).

Sposób postępowania jest podobny, lecz cukru pudru nie ubijamy z kleikiem. Od razu łączymy go mąką, a napęczniałe siemię dodajemy na samym końcu. Warto nieznacznie zmniejszyć ilość słodkiego składnika — napoje roślinne są nieco bogatsze w cukier niż mleko.

Przepis na racuchy drożdżowe nie jest jedyną recepturą wykorzystującą popularny spulchniacz. Polecamy jeszcze znakomity sposób na wilgotne ciasto owocowe oraz sprytny patent na klasyczny drożdżowy wypiek bez wyrabiania.

Przepis na racuchy drożdżowe babci Jadzi jest niezawodny

canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowaniezestylem

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >