Jak domowymi sposobami wyczyścić zlew? Mamy niezawodne patenty
Zlew w kuchni łatwo ulega zabrudzeniom, wszak to właśnie w nim czyści się brudne naczynia, garnki oraz sztućce. Aby nie musieć korzystać ze sklepowej chemii, warto sięgnąć po domowe metody czyszczenia. Jednym z najważniejszych składników własnoręcznie sporządzonych specyfików do mycia jest soda, o czym więcej poniżej.
Zlew kuchenny, który zachwyca czystością i błyszczeniem, jest bardzo ważnym elementem kuchni dla wielu gospodyń. Ciężko bowiem zachować ogólny porządek, gdy w zlewie zalegają naczynia, bądź pokryty jest zaciekami.
Na szczęście istnieją proste domowe metody, które ułatwiają doprowadzenie do idealnej czystości każdego zlewu. Dzisiaj wyjawiamy kilka najbardziej skutecznych z nich.
Pasta z sody oczyszczonej do czyszczenia zlewu
Każdy, kto często sprząta w domu, zdaje sobie sprawę z właściwości sody oczyszczonej - dlatego zawsze warto mieć ją pod ręką. Jej działanie eliminuje odbarwienia, rozpuszcza osady, a także niweluje nieprzyjemne zapachy.
Aby oczyścić nią zlew, posyp nią całą ubrudzoną powierzchnie, a następnie skrop wodą w taki sposób, żeby utworzyła się gęsta pasta. Gąbką lub ścierką wetrzyj ją w zlew i pozostaw na 15 minut. Po wszystkim wystarczy spłukać całość wodą.
Uporczywe plamy
Niekiedy pozostawione na dłużej jedzenie odbarwia zlew i sama soda nie daje sobie już rady. W takiej sytuacji wystarczy wymieszać ją z wodą utlenioną w takiej ilości, aby stworzyć gęstą pastę.
Tę nakłada się na trudne w zmyciu plamy i pozostawia do całkowitego osuszenia. Po wyschnięciu należy zetrzeć ją wilgotną ściereczką, umyć zlew i ponownie wytrzeć do sucha.
Lśniący i błyszczący zlew
Dla osób uwielbiających lśniące i cieszące oczy widoki, polecamy przetrzeć cały zlew skrobią ziemniaczaną. Skrobia wypoleruje metal, usunie ewentualne rysy i nada całości pięknego blasku.
Dla dodatkowego efektu, po wszystkich wykonanych powyższych krokach, przetrzyj zlew ściereczką z kilkoma kroplami oliwki dla dzieci. Poza walorami estetycznymi tłuszcz ma jeszcze jedną zaletę - stworzy cienką barierę, przez co brud będzie miał trudność z przyklejeniem się do powierzchni.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy, jakich produktów nie podgrzewać w mikrofalówce.
Źródło zdjęcia: canva/tab1962
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: porady.interia.pl; muratordom
Zapraszamy na nasz Instagram