Jakich potraw nie powinno podgrzewać się w mikrofalówce? Lepiej mieć świadomość
Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem, które ułatwia codzienną pracę w kuchni. Warto jednak zapoznać się z listą produktów, których nie należy w niej podgrzewać. Należą do niej mięso, jajka, metalowe przedmioty czy suszone owoce. Włożenie ich do urządzenia i włączenie mocy może skończyć się katastrofą.
Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie szybkie tempo podgrzewania, wygodę oraz oszczędność czasu. Wystarczy bowiem włożyć do jej wnętrza jedzenie, włączyć ją i po kilku minutach żywność jest gorąca.
Przy okazji należy jednak zachować zasady bezpieczeństwa, bez których wykorzystywanie mikrofalówki jest nie tylko mało wygodne, lecz również niebezpieczne. Niżej zebraliśmy najważniejsze przykłady.
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Bez wątpienia wszelka żywność zapakowana lub owiniętą w aluminium bądź folię aluminiową, nie powinna znaleźć się w środku mikrofalówki. Podgrzewanie aluminium falami elektromagnetycznymi doprowadza do wyładowań elektrycznych i może wywołać pożar.
Dlatego za każdym razem, gdy grzejesz w mikrofali gotowe dania, upewnij się, że nie są opakowane w aluminium. Inaczej nie tylko zniszczysz jedzenie, lecz możesz spowodować kuchenną katastrofę.
Winogrona i suszone owoce
W przypadku winogron istnieje bardzo duża szansa, że po ogrzewaniu ich w mikrofali, dojdzie do wybuchów. Następnie ścianki urządzenia pokryją się gorącą warstwą owoców, która jest bardzo trudna w oczyszczeniu.
Suszone owoce, podobnie jak winogrona, ulegają w mikrofalówce eksplozjom z powodu dużego ciśnienia w ich wnętrzu. W efekcie czego całe urządzenie mocno się brudzi, co kosztuje dodatkowe godziny przy sprzątaniu.
Ostra papryczka
Bardzo interesującym przypadkiem są ostre papryczki. Gotowanie ich w mikrofalówce uwalnia z ich wnętrza kapsaicynę, która odpowiada za ostrość i drażniące działanie warzywa.
Substancja ta dalej przedostaje się do powietrza, które po otwarciu drzwiczek bucha w twarz. Wdychanie oparów powoduje silne łzawienie, duszności i ból. Lepiej więc gotować je w klasyczny sposób.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: gotowanie.onet.pl; prorankingi