Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Jesteśmy pewni, że ta staropolska odsłona kultowej zupy przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. By nadać tej świątecznej zupie wyrazistego smaku, wystarczy pod koniec gotowania dodać do niej trochę chrzanu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Żurek jest tradycyjną, polską zupą, której największa popularność przypada na święta wielkanocne. To wtedy żurek serwuje się w czasie niedzielnego śniadania. Zwykle podaje się go z jajkiem i białą kiełbasą. Jednak bardziej niż dodatki, liczy się smak zupy.
Smak żurku jest kwintesencją składników, użytych do jego przyrządzenia. Czuć więc w nim smak wędzonki, suszonych grzybów, czosnku i aromatycznych przypraw. Jednak czasami mimo wszystko, brak mu wyrazu. Jeśli macie taki niedosyt, sięgnijcie po chrzan.
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem
Składniki:
3-4 suszone grzyby
20 dag wędzonego boczku
1 kiełbaska śląska
1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
1/2 l zakwasu żytniego
2 ząbki czosnku
3 łyżki tartego chrzanu
100 ml śmietanki 30 proc.
sól, pieprz
4 białe kiełbasy
4 jajka
Przygotowanie żurku
Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw, by napęczniały. Boczek i kiełbasę śląską pokrój w kostkę, zrumień na patelni.
Bulion wlej do garnka. Dodaj do niego podsmażone wędliny, przekrojoną cebulę i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.
Potem dodaj zakwas, majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj jeszcze 15 minut. Dodaj chrzan i śmietankę, gotuj 5 minut.
Żurek dopraw solą i pieprzem. Podawaj go z białą kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na błyskawiczny żurek, a także recepturę na żurek łemkowski.
Źródło zdjęcia: canva/DebbiSmirnoff Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: przyslijprzepis