Smakosze.pl

canva/vvoevale

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad

4 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy dla was garść najlepszych porad, dzięki którym już zawsze będą udane. Pamiętajcie między innymi o tym, by po przygotowaniu ciasta, dać mu odpocząć. Przeczytajcie, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę, robiąc naleśniki.

Kochamy naleśniki za ich smak i łatwość przygotowania. Również za to, że można je nadziewać i smarować przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu naleśniki są doskonałe nie tylko na śniadanie czy podwieczorek, ale sprawdzą się też jako pożywne danie obiadowe czy kolacja na ciepło. Jak jednak je przygotować, by wyszły idealne?

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki?

Ważną zasadą, o której powinniśmy pamiętać, robiąc naleśniki, jest odstawienie gotowego ciasta na 15-20 minut, by odpoczęło. Ten odpoczynek to nic innego jak czas, który potrzebuje skrobia zawarta w mące, by odpowiednio napęcznieć. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać w czasie smażenia.

Do ciasta na naleśniki warto też dodać wodę gazowaną. Najlepiej zastąpić nią część mleka. Gaz zawarty w wodzie napowietrzy ciasto, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.

Jeśli chcecie usmażyć złociste naleśniki, dodajcie do ciasta łyżeczkę cukru lub stopionego masła. Te składniki sprawiają, że naleśniki ładnie się rumienią.

Do smażenia naleśników warto użyć sklarowanego masła. Nie będzie się przypalać, jak zwykłe masło, a nada potrawie przyjemnego smaku. Oczywiście kładziemy go odrobinę na patelni, a potem rozprowadzamy równomiernie np. przy użyciu pędzelka.

Przepis na naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 150 ml mleka

  • ok. 150 ml wody gazowanej

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, cukier i sól. Wlej mleko i wodę, rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 15-20 minut.

Po tym czasie ciasto wymieszaj, jeśli jest za gęste, rozprowadź go odrobiną wody lub mleka. Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj masłem, smaż cienkie naleśniki.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na puszyste naleśniki z dwóch składników , a także na puszyste naleśniki na kefirze .

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/deeaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beatasniechowska

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >