Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy dla was garść najlepszych porad, dzięki którym już zawsze będą udane. Pamiętajcie między innymi o tym, by po przygotowaniu ciasta, dać mu odpocząć. Przeczytajcie, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę, robiąc naleśniki.
Kochamy naleśniki za ich smak i łatwość przygotowania. Również za to, że można je nadziewać i smarować przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu naleśniki są doskonałe nie tylko na śniadanie czy podwieczorek, ale sprawdzą się też jako pożywne danie obiadowe czy kolacja na ciepło. Jak jednak je przygotować, by wyszły idealne?
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki?
Ważną zasadą, o której powinniśmy pamiętać, robiąc naleśniki, jest odstawienie gotowego ciasta na 15-20 minut, by odpoczęło. Ten odpoczynek to nic innego jak czas, który potrzebuje skrobia zawarta w mące, by odpowiednio napęcznieć. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać w czasie smażenia.
Do ciasta na naleśniki warto też dodać wodę gazowaną. Najlepiej zastąpić nią część mleka. Gaz zawarty w wodzie napowietrzy ciasto, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
Jeśli chcecie usmażyć złociste naleśniki, dodajcie do ciasta łyżeczkę cukru lub stopionego masła. Te składniki sprawiają, że naleśniki ładnie się rumienią.
Do smażenia naleśników warto użyć sklarowanego masła. Nie będzie się przypalać, jak zwykłe masło, a nada potrawie przyjemnego smaku. Oczywiście kładziemy go odrobinę na patelni, a potem rozprowadzamy równomiernie np. przy użyciu pędzelka.
Przepis na naleśniki
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
150 ml mleka
ok. 150 ml wody gazowanej
łyżeczka cukru
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie naleśników
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, cukier i sól. Wlej mleko i wodę, rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 15-20 minut.
Po tym czasie ciasto wymieszaj, jeśli jest za gęste, rozprowadź go odrobiną wody lub mleka. Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj masłem, smaż cienkie naleśniki.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na puszyste naleśniki z dwóch składników, a także na puszyste naleśniki na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/deeaf
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: beatasniechowska