Smakosze.pl
naleśniki

canva/vvoevale

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad

4 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy dla was garść najlepszych porad, dzięki którym już zawsze będą udane. Pamiętajcie między innymi o tym, by po przygotowaniu ciasta, dać mu odpocząć. Przeczytajcie, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę, robiąc naleśniki.

Kochamy naleśniki za ich smak i łatwość przygotowania. Również za to, że można je nadziewać i smarować przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu naleśniki są doskonałe nie tylko na śniadanie czy podwieczorek, ale sprawdzą się też jako pożywne danie obiadowe czy kolacja na ciepło. Jak jednak je przygotować, by wyszły idealne?

Wątróbka pieczona

Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki?

Ważną zasadą, o której powinniśmy pamiętać, robiąc naleśniki, jest odstawienie gotowego ciasta na 15-20 minut, by odpoczęło. Ten odpoczynek to nic innego jak czas, który potrzebuje skrobia zawarta w mące, by odpowiednio napęcznieć. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać w czasie smażenia.

Do ciasta na naleśniki warto też dodać wodę gazowaną. Najlepiej zastąpić nią część mleka. Gaz zawarty w wodzie napowietrzy ciasto, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.

Jeśli chcecie usmażyć złociste naleśniki, dodajcie do ciasta łyżeczkę cukru lub stopionego masła. Te składniki sprawiają, że naleśniki ładnie się rumienią.

Do smażenia naleśników warto użyć sklarowanego masła. Nie będzie się przypalać, jak zwykłe masło, a nada potrawie przyjemnego smaku. Oczywiście kładziemy go odrobinę na patelni, a potem rozprowadzamy równomiernie np. przy użyciu pędzelka.

Przepis na naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 150 ml mleka

  • ok. 150 ml wody gazowanej

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, cukier i sól. Wlej mleko i wodę, rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 15-20 minut.

Po tym czasie ciasto wymieszaj, jeśli jest za gęste, rozprowadź go odrobiną wody lub mleka. Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj masłem, smaż cienkie naleśniki.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na puszyste naleśniki z dwóch składników, a także na puszyste naleśniki na kefirze.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/deeaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beatasniechowska

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >