Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Oto kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Ten klasyczny dodatek obiadowy często pojawia się na naszych stołach, bo jest smaczny i ma apetyczny wygląd. Wachowicz podpowiada, że wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli doda się do niego trochę soku z cytryny. Poznajcie dokładną recepturę.
Marchewka z groszkiem jest jedną z najpopularniejszych jarzynek w polskiej kuchni. Królowała w mlecznych barach i na stołówkach i nadal ma wielu zwolenników. Doskonale pasuje np. do kotletów mielonych i wszelkich duszonych mięs.
Trzeba przyznać, że dzięki zestawieniu kolorystycznemu ten dodatek bardzo ładnie prezentuje się na talerzach. Przy tym jest smaczny i zdrowy. Czasem jednak brakuje mu wyrazu, co Ewa Wachowicz rozwiązuje, doprawiając jarzynkę sokiem z cytryny.
Marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
4-5 marchewek (w zależności od wielkości)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mrożonego groszku
sól, cukier, biały pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie marchewki z groszkiem
Marchewkę obierz, opłucz, pokój w kostkę. W rondlu rozpuść masło, wsyp marchewkę, przesmaż ją, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia oprósz marchewkę mąką, całość chwilę podsmaż. Podlej wodą, dodaj groszek, sporą szczyptę soli i pieprzu.
Marchewkę z groszkiem duś na niedużym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, dopraw je sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na buraczki na ciepło, a także na zasmażaną kapustę.
Źródło zdjęcia: canva/Dontstop Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: ewawachowicz