Smakosze.pl
Ewa Wachowicz, marchewka z groszkiem

TRICOLORS/East News, canva/Hallgerd

Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy

4 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Oto kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Ten klasyczny dodatek obiadowy często pojawia się na naszych stołach, bo jest smaczny i ma apetyczny wygląd. Wachowicz podpowiada, że wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli doda się do niego trochę soku z cytryny. Poznajcie dokładną recepturę.

Marchewka z groszkiem jest jedną z najpopularniejszych jarzynek w polskiej kuchni. Królowała w mlecznych barach i na stołówkach i nadal ma wielu zwolenników. Doskonale pasuje np. do kotletów mielonych i wszelkich duszonych mięs.

żurek

Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy

CZYTAJ DALEJ

Trzeba przyznać, że dzięki zestawieniu kolorystycznemu ten dodatek bardzo ładnie prezentuje się na talerzach. Przy tym jest smaczny i zdrowy. Czasem jednak brakuje mu wyrazu, co Ewa Wachowicz rozwiązuje, doprawiając jarzynkę sokiem z cytryny.

Marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4-5 marchewek (w zależności od wielkości)

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • sól, cukier, biały pieprz

  • sok z cytryny

Przygotowanie marchewki z groszkiem

Marchewkę obierz, opłucz, pokój w kostkę. W rondlu rozpuść masło, wsyp marchewkę, przesmaż ją, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec smażenia oprósz marchewkę mąką, całość chwilę podsmaż. Podlej wodą, dodaj groszek, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Marchewkę z groszkiem duś na niedużym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, dopraw je sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na buraczki na ciepło, a także na zasmażaną kapustę.

cytryna

cytryna

Źródło zdjęcia: canva/Dontstop

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem

Czytaj więcej >