Smakosze.pl Porady Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o garnku z wodą
canva/AndreyCherkasov

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o garnku z wodą

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki nie muszą być czasochłonnym daniem. Skróć czas przygotowywania zawijanych gołąbków, stosując jednej z trzech sprawdzonych trików na sparzenie liści kapusty. Już po chwili będą idealnie miękkie bez gotowania. Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?

Zawijane gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i gęsty sos pomidorowy lub grzybowy to doskonałe połączenie. Gołąbki smakują wybornie zarówno z mięsem mielonym i ryżem, jak i kaszą, pieczarkami i grzybami suszonymi. Danie podaj z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami, wszyscy będą zachwyceni.

Sekretem idealnych gołąbków, które błyskawicznie znikną z talerzy, jest właśnie kapusta. Liście muszą być miękkie i elastyczne, dzięki czemu szybko zawiniemy w nie przygotowany wcześniej farsz. Tradycyjne parzenie kapusty zajmuje dość sporo czasu i uwagi, jednak możemy znacznie przyspieszyć ten proces.

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?

Nie musisz już poświęcać czasu na gotowanie liści i sprawdzanie, czy są miękkie. Poznaj 3 sprawdzone triki na błyskawiczne sparzenie kapusty na gołąbki.

Kapusta z piekarnika

Nastaw piekarnik na 200 stopni C bez termoobiegu, następnie z kapusty wytnij głąb, który znajduje się na dole i jest najtwardszą częścią warzywa. Kapustę włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 25 minut.

Kapusta z mikrofalówki

Sparzenie kapusty w mikrofalówce to najszybszy sposób na miękkie liście. Z kapusty wytnij głąb, a całe warzywo wstaw do mikrofalówki ustawionej na największą moc . Liście do zawijania farszu na gołąbki będą idealnie miękkie już po 5 minutach podgrzewania.

Kapusta z zamrażalnika

Liście kapusty będą idealnie miękkie, kiedy zamrozisz warzywo. Wystarczy włożyć całą główkę kapusty do zamrażalnika na dobę przed przygotowywaniem gołąbków. Po tym czasie wyjmij warzywo i odstaw, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej, następnie zawijaj farsz.

Zawijanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/ Patrycja Strozka Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia.pl/kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy