Wlej do wody przy gotowaniu jajek. Nie ma szans, że popękają

Przygotowujesz potrawy na Wielkanoc, a jajka podczas gotowania pękają? Ten irytujący problem nie jest powodem do zmartwień. Wiemy jak skutecznie go uniknąć. Niezbędny jest jeden produkt, który znajduje się w każdej kuchni.
Świąteczny klasyk, czyli pękające jajka
Aby zapobiec pękaniu jajek, należy zrozumieć, dlaczego do tego niepożądanego zjawiska w ogóle dochodzi. Głównym powodem jest przede wszystkim zbyt duża różnica temperatur. Wewnątrz każdego jajka znajduje się pęcherz powietrza, który w wyniku wzrostu temperatury rozszerza się i rozsadza skorupkę. Sprawia to, że białko i żółtko mogą wypłynąć.
Najbardziej znanym sposobem zapobiegnięcia tego, jest wyciągnięcie jajek z lodówki na długo przed gotowaniem i ogrzanie ich w temperaturze pokojowej. Powszechna jest także metoda, aby rozpocząć gotowanie jajek w zimnej wodzie. Powyższe sposoby mogą okazać się skuteczne, ale nie są jednym i najlepszym wyborem.

Ścieram na tarce i mieszam z majonezem. Ta surówka pasuje do wszystkiego
Dzięki temu składnikowi jajka na Wielkanoc nie pękną
Sposobów na zapobiegnięcie pękaniu jajek jest kilka. Doskonały sposób polega na wlaniu do gorącej wody octu. Jak wiadomo, ten artykuł spożywczy ma kwaśny odczyn, dzięki czemu woda zostaje zakwaszona. Ma to wzmocnić skorupkę i zminimalizować ryzyko jej pęknięcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz dolania octu warto również przebić od spodu skorupkę cienką igłą. Czynność pozwoli wypuścić z jajka znajdujące się w nim powietrze. Nie dojdzie wtedy do wzrostu ciśnienia, więc skorupka nie będzie miała szans pęknąć.

Jak gotować jajka, żeby nie pękały?
Jajka wyciągnij z lodówki około 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Do dużego garnka wlej wodę. Wsyp sól, która sprawi, że podczas obierania skorupka łatwiej odejdzie od białka. Kiedy woda zacznie wrzeć, wlej dwie łyżki octu.
Do garnka włóż jajka. Zachowaj przy tym ostrożność, aby nie doszło do mikropęknięć. Ugotowane jajka schłodź w zimnej wodzie. Teraz możesz je obrać lub przygotować z nich pisanki na Wielkanoc.
Niedawno opisywaliśmy nietypowy sposób na farbowanie pisanek, a także informowaliśmy o wynikach kontroli jajek w sklepach przeprowadzonej przez IJHARS.






































