Jak gotować gołąbki, by farsz nie wyszedł suchy?
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.
Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki będą zachwycały soczystym farszem
Z całą pewnością gołąbki są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań, które goszczą na naszych stołach . Mięsny farsz owinięty kapustą smakuje obłędnie, gdy przygotuje się go w odpowiedni sposób.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jakie przyprawy sprawiają, że gołąbki zyskują głębie smaku . Tym razem nasza uwaga w znacznej mierze skupi się na farszu. Niestety, czasami mięso w gołąbkach robi się suche. Jak możemy temu zaradzić?
Okazuje się, że farsz na gołąbki po wzbogaceniu o bulion, staje się o wiele bardziej soczysty. Należy to zrobić jeszcze przed zawinięciem go w kapustę . Na perfekcyjne gołąbki z kuszącym nadzieniem będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
-
1 kg mielonej wieprzowiny
-
główka kapusty
-
300 g ryżu
-
2 cebule
-
400 ml przecieru pomidorowego
-
30 ml oleju
-
500 ml bulionu
-
sól
-
pieprz
-
bazylia
-
oregano
-
słodka papryka
-
majeranek
Idealne gołąbki w przepysznej odsłonie
Na początku przygotowujemy kapustę. Wyjaśnialiśmy jak to zrobić w jednym z naszych wcześniejszych artykułów . Kiedy liście kapusty są już gotowe, możemy wziąć się za farsz. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Połowę przygotowanego warzywa przekładamy do sporej miski. Pozostałą część wykorzystamy do sosu.
Cebulę wzbogacamy o ugotowany ryż, mięso mielone, 120 ml ciepłego bulionu oraz sól i pieprz . Wszystko starannie mieszamy, tak aby otrzymać jednolity farsz. Porcje nadzienia zawijamy w liście kapusty.
Kilka liści wykładamy na dno garnka. Umieszczamy na nich gołąbki. Najlepiej, jeśli zrobimy to jak najciaśniej. Przykrywamy je kolejną warstwą liści kapusty i zalewamy bulionem. Powinien on przykryć gołąbki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny .
W tym czasie warto przygotować sos. Cebulę wzbogacamy o przecier pomidorowy i przyprawy . Po zagotowaniu mieszanki przelewamy ją do garnka z gołąbkami. Danie momentalnie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy