Smakosze.pl

Canva (kabVisio, Getty Images), East News (TRICOLORS)

Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Smakowite knedle są idealną propozycją obiadową podczas sezonu na śliwki. Anna Starmach podzieliła się swoim przepisem na ten przysmak. Ujawniła też sekret swojej babci, który sprawiał, że knedle stają się bardziej puszyste. Ciężko się im oprzeć.

Knedle są potrawą, która często może kojarzyć się z dzieciństwem i wakacjami. Najlepiej bowiem przygotowywać je latem, gdy w sklepach mamy pod dostatkiem soczystych owoców. Można przyrządzić je też jednak w bardziej wytrawnym wydaniu, choć na słodko cieszą się jednak znacznie większą popularnością .

Potrawa jest bardzo popularna w krajach takich jak Polska, Węgry, Rumunia, Słowacja i Czechy. Przepis zaprezentowany przez Annę Starmach jest ukłonem w stronę tradycji. Tego smaku nie da się zapomnieć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Knedle według przepisu Anny Starmach

Niektórym wykonanie knedli może wydawać się karkołomnym zadaniem. Jednak przepis, który zaprezentowała Anna Starmach, jest wyjątkowo prosty.

Sekretnym składnikiem, który dodawała babcia jurorki programu "MasterChef", jest grysik . Sprawia on, że ciasto na knedle jest bardziej puszyste. Warto zastosować ten trik, knedle na pewno wyjdą znacznie pyszniejsze.

Jakie produkty będą potrzebne do przygotowania knedli?

Składniki, w które musisz się zaopatrzyć to:

  • 500 g ziemniaków

  • 250 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 500 g śliwek węgierek

  • 2 jajka

  • 100 g grysiku

  • sól

Ten przepis na knedle nie powinien nikomu sprawić problemu. Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Po ich ugotowaniu przeciskamy je przez praskę. Wzbogacamy je o odrobinę soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka oraz grysik.

Przepis na knedle Ani Starmach robi furorę
Przepis na knedle Ani Starmach robi furorę

Canva (arfo, Getty Images)

Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak, aby powstało nam jednolite ciasto na knedle. Dzielimy je na części i uformuj z nich wałek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Z fragmentów ciasta formujemy małe placuszki.

Na środku każdego z nich układamy śliwkę pozbawioną pestki. Owoc zakrywamy ciastem. Knedle powinny mieć kształt kuli. Wrzucamy je do wrzątku. Po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię smakowite knedle są już gotowe. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >