Smakosze.pl

Canva (zia_shusha, Getty Images)

Przepis na domową konserwę tyrolską

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Konserwa tyrolska wzbudza mieszane uczucia. Niektórzy mogliby nie przestawać jej jeść. Inni nie mogą nawet znieść jej zapachu. Wszyscy wielbiciele mielonki powinni jednak wiedzieć, że z łatwością można wykonać ją w zaciszu domowym. Okazuje się, że taka wersja jest absolutnym szlagierem.

Konserwa tyrolska dla wielu osób jest nie lada rarytasem. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie. Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Lepiej zawczasu przygotować słoiki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowa konserwa tyrolska domowej roboty

Wyśmienita konserwa tyrolska jest już kultowym przysmakiem. Przeważnie zaopatrujemy się w nią podczas zakupów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować jej we własnej kuchni. Przepis jest bardzo prosty.

Jakie składniki będą nam potrzebne?

Surowiec mielony:

  • 1 kg szynki

  • 700 g peklowanej golonki

  • 500 g solonego boczku

  • 500 g ugotowanej skóry z golonki oraz boczku

  • 30 ml ciemnego sosu sojowego

Przyprawy:

  • 30 g peklosoli

  • 10 g soli

  • 6 g aromatu do mielonki tyrolskiej

  • 10 g białego pieprzu 

  • 2 g mielonego ziela angielskiego

  • 6 g czosnku

Dodatki:

  • 300 ml wywaru z gotowanej skóry z golonki

  • 90 g skrobi ziemniaczanej

  • 12 słoików o pojemności 350 ml

Jak przygotować domową konserwę tyrolską w słoikach?

Konserwa tyrolska nie jest skomplikowaną potrawą. Na początku kroimy mięso w kostki o wymiarach 4 cm. Dodajemy do niego peklosól oraz sos sojowy. Wszystko starannie mieszamy i peklujemy przez 48 godzin. Temperatura powinna oscylować w okolicach 6-8 stopni Celsjusza.

Kiedy ten czas już upłynie, mięso mielimy przez drobne sito. Dodajemy posolony i drobno pokrojony boczek, zmieloną skórę z golonki, wywar, przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Masę wyrabiamy do czasu osiągnięcia odpowiedniej kleistości.

Mielonkę umieszczamy w słoikach. Zakręcamy je, a następnie pasteryzujemy przez 50 minut w 75 stopniach Celsjusza. Odkładamy je w zacienione miejsce na 24 godziny.

Po dobie powtarzamy pasteryzację, jednak tym razem robimy to przez 25 minut. Po ostygnięciu nasza konserwa tyrolska jest już gotowa.

Konserwę tyrolską można zrobić w domu
Konserwę tyrolską można zrobić w domu

Canva (Olesia Shadrina, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Placki ziemniaczane po szwajcarsku z boczkiem i kminkiem

  • Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek po jabłkach?

  • Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >