Smakosze.pl

Canva (czekma13, Getty Images)

Przepis na ciasto "malinowa chmurka"

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Przepis na wakacyjne ciasto "malinowa chmurka" jest jednym z prostszych do odtworzenia. Po spróbowaniu kawałka ciężko przestać je jeść. Dzięki swojej lekkości i malinowej warstwie z powodzeniem może konkurować o miano najpyszniejszego ciasta lata.

Często jest kilka etapów pieczenia, jednak efekt gotowego ciasta wynagradza wszystko. Oczywiście istnieją proste przepisy na ciasta bez pieczenia , ale niektóre wymagają tej czynności, by były nabrały charakterystycznego smaku. Kiedy spróbujesz "malinową chmurkę", zmysły przeniosą się w inny wymiar.

Malinowa chmurka jest jedynym w swoim rodzaju wypiekiem, wszystko za sprawą jej prezencji oraz smaku. Przygotowanie wymaga odrobiny czasu, jednak zdecydowanie warto.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakich składników potrzeba do przygotowania "malinowej chmurki"?

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki

  • 150 g masła

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka

  • 150 gram cukru

  • łyżka mąki ziemniaczanej

Galaretka:

  • 600 g malin

  • 4 galaretki malinowe

  • wrząca woda

Krem

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • 400 g serka mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

Jak przygotować ciasto "malinowa chmurka"?

Ubij białka z cukrem oraz mąką na sztywną pianę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej pianę. Piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni.

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i połącz je. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i zagnieć ciasto.

Włóż ciasto do lodówki na 40 minut. Wypełnij nim formę i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubij kremówkę na sztywno, następnie dodaj powoli mascarpone oraz cukier. Wymieszaj dokładnie. Rozpuść galaretkę we wrzątku, kiedy trochę ostygnie, dodaj do niej maliny. 

Na kruchy spód wylej galaretkę z owocami i włóż do lodówki, aż stężeje. Następnie wierzch posmaruj kremem, a na nim ułóż bezę. Odstaw do lodówki na kilka godzin i zacznij się delektować.

Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka

Canva (Tulbenzwiebel, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >