Jak prawidłowo używać folii aluminiowej?
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Zawijamy w nią specjały, jeśli nie chcemy, by straciły swoją temperaturę. Możemy w niej również piec rozmaite dania. Przed włożeniem do piekarnika powinniśmy owijać specjały tak, aby błyszcząca strona znalazła się wewnątrz. Odpowiada ona za utrzymanie temperatury.
Folia aluminiowa jest często wykorzystywana podczas kulinarnych poczynań. Mało kto zwraca uwagę na to, która strona znajduje się na zewnątrz. Okazuje się, że błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Folia aluminiowa podczas pieczenia
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak folia aluminiowa może zostać wykorzystana w niekonwencjonalny sposób. Dziś skupimy się na jej standardowym zastosowaniu. Na co powinniśmy uważać w trakcie pieczenia?
Większość smakoszy owijając produkty spożywcze w folię aluminiową, nie przykłada wagi do tego, czy matowa strona znajduje się na zewnątrz, czy w środku. Biorąc pod uwagę fakt, że odpowiada ona za przepuszczanie ciepła, odpowiedź wydaje się, być już dosyć oczywista.
Jeśli w grę wchodzi pieczenie, wówczas folia aluminiowa powinna pokrywać jedzenie tak, by matowa strona znajdowała się na zewnątrz zawiniątka. W tan sposób specjał wyjdzie znacznie lepiej. Dodatkowo lśniąca strona folii będzie zatrzymywała ciepło wewnątrz pakunku.
Inne zastosowania folii aluminiowej
Właściwości folii aluminiowej można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli chcemy, aby świeżo ugotowany posiłek zachował swoją temperaturę, powinniśmy owinąć go tak, żeby lśniąca strona znajdowała wewnątrz.
Folia aluminiowa dobrze się sprawdza, kiedy w grę wchodzi przechowywanie żywności. Owinięcie produktów spożywczych tak, by matowa strona znalazła się w środku, sprawi, że nie będą się one zbędnie nagrzewały. Tym samym dłużej zachowają świeżość.
Powyższe rozwiązanie jest skuteczne również w przypadku produktów przechowywanych w lodówce. Trzeba przyznać, że folia aluminiowa jest niezwykle użyteczna i warto mieć ją na wyposażeniu kuchni.
Podsumowując, matowa strona folii aluminiowej przepuszcza temperaturę. Natomiast lśniąca ją absorbuje. Warto mieć to na uwadze, kiedy zdecydujemy się z niej skorzystać. Niepozorny produkt może nam pomóc w różnych sytuacjach.
Canva / Denia Fernandez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps