Smakosze.pl

Canva / ElenaKo

Jak prawidłowo używać folii aluminiowej?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Zawijamy w nią specjały, jeśli nie chcemy, by straciły swoją temperaturę. Możemy w niej również piec rozmaite dania. Przed włożeniem do piekarnika powinniśmy owijać specjały tak, aby błyszcząca strona znalazła się wewnątrz. Odpowiada ona za utrzymanie temperatury.

Folia aluminiowa jest często wykorzystywana podczas kulinarnych poczynań. Mało kto zwraca uwagę na to, która strona znajduje się na zewnątrz. Okazuje się, że błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Folia aluminiowa podczas pieczenia

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak folia aluminiowa może zostać wykorzystana w niekonwencjonalny sposób . Dziś skupimy się na jej standardowym zastosowaniu. Na co powinniśmy uważać w trakcie pieczenia?

Większość smakoszy owijając produkty spożywcze w folię aluminiową, nie przykłada wagi do tego, czy matowa strona znajduje się na zewnątrz, czy w środku. Biorąc pod uwagę fakt, że odpowiada ona za przepuszczanie ciepła, odpowiedź wydaje się, być już dosyć oczywista.

Jeśli w grę wchodzi pieczenie, wówczas folia aluminiowa powinna pokrywać jedzenie tak, by matowa strona znajdowała się na zewnątrz zawiniątka. W tan sposób specjał wyjdzie znacznie lepiej. Dodatkowo lśniąca strona folii będzie zatrzymywała ciepło wewnątrz pakunku.

Inne zastosowania folii aluminiowej

Właściwości folii aluminiowej można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli chcemy, aby świeżo ugotowany posiłek zachował swoją temperaturę, powinniśmy owinąć go tak, żeby lśniąca strona znajdowała wewnątrz.

Folia aluminiowa dobrze się sprawdza, kiedy w grę wchodzi przechowywanie żywności. Owinięcie produktów spożywczych tak, by matowa strona znalazła się w środku, sprawi, że nie będą się one zbędnie nagrzewały. Tym samym dłużej zachowają świeżość.

Powyższe rozwiązanie jest skuteczne również w przypadku produktów przechowywanych w lodówce. Trzeba przyznać, że folia aluminiowa jest niezwykle użyteczna i warto mieć ją na wyposażeniu kuchni.

Podsumowując, matowa strona folii aluminiowej przepuszcza temperaturę. Natomiast lśniąca ją absorbuje. Warto mieć to na uwadze, kiedy zdecydujemy się z niej skorzystać. Niepozorny produkt może nam pomóc w różnych sytuacjach .

Folia aluminiowa jest niezwykle użyteczna
Folia aluminiowa jest niezwykle użyteczna

Canva / Denia Fernandez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >