Całe życie źle kroiłaś arbuza. Kasia pokazała najlepszy sposób, patent podbija Internet
Kasia pokazała najlepszy sposób na krojenie arbuza. Jest błyskawiczny, kawałki wyglądają bardzo estetycznie i są takiej wielkości, że łatwo się je je. Jak kroić arbuza? Nie ma łatwiejszego i lepszego sposobu.
Krojenie arbuza krok po kroku
Po arbuza bardzo chętnie sięgamy w upalne dni, kiedy żar leje się z nieba. Owoc rewelacyjnie nas nawodni, nasyci i jest przy tym wyśmienity w smaku. Każdy ma swój sposób na krojenie arbuza, jednak znamy najprostszy i najlepszy, jak kroić arbuza?
Z arbuza możemy również wykrawać formy, zrobić kulki, pokroić w dowolne kształty. Miąższ jest bardzo soczysty i delikatny, skóra jest twarda, jednak wystarczy ostry, większy nóż, a poradzimy sobie z nią bez problemu. Jak kroić arbuza?
Arbuz najsmaczniejszy jest w sezonie, kiedy to jest najbardziej soczysty. Miąższ to nie tylko woda, to przede wszystkim wiele cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W 100 g arbuza jest zaledwie 30 kcal, możemy go więc jeść bez wyrzutów sumienia.
Kasia pokazała najlepszy patent na krojenie arbuza
Arbuza przekrój na pół. Każdą połówkę połóż miąższem na desce, a twardą skórę pokrój w paski o szerokości około 3 cm, następnie obróć arbuza na desce i ponownie pokrój paski tak, aby powstała krata.
Kawałki arbuza są doskonale pokrojone w słupki, dzięki czemu łatwiej się je je, a cały arbuz wygląda bardzo zjawiskowo.
Jak jeszcze kroić arbuza?
Kulki
Z miąższu możemy zrobić kulki, które będą wyglądać rewelacyjnie podane w salaterce. Jak je przygotować? Potrzebujesz gałkownicy do lodów, dzięki której wykroisz soczysty środek arbuza.
Arbuzowe gwiazdki i serduszka
Pokrój arbuza w plastry i wykrawaj z niego kształty foremkami do ciastek. W ten sposób przygotujesz gwiazdki, serduszka i wiele innych, wyjątkowych kawałków arbuza.
Trójkąty
Arbuza pokrój na ćwiartki, każdą z nich pokrój w poprzek na paski, odkrój również miąższ od skóry, to najbardziej popularny sposób krojenia arbuza.
Z arbuza możemy przygotować również wyśmienitą i orzeźwiającą lemoniadę . Możemy dodać go do sałatki z fetą i stworzyć lekkie i pożywne danie, idealne w upalne dni.
Źródło: Opolanka Kasia w Kuchni na YouTube, mojegotowanie.pl