Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta. Ideał na weekend
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.06.2022 12:12

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta. Ideał na weekend

sałatka z arbuzem
canva/juefraphoto

Grecka sałatka z arbuzem i fetą jest doskonałym pomysłem na lekką kolację w upalne dni. Bukiet świeżych warzyw, soczysty arbuz, ser feta i sos na bazie miodu, cytryny i oliwy z oliwek, to genialne połączenie. Poznaj przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem i fetą.

Sałatki są świetną opcją na kolację, zwłaszcza w upalnie dni. Jedną z ciekawszych sałatek na letni posiłek jest sałatka z arbuzem. Danie przygotowane z tych samych składników, co klasyczna grecka sałatka z dodatkiem orzeźwiającego arbuza i lekkim sosem to strzał w dziesiątkę.

Arbuz jest owocem, które zwykle jemy samodzielnie bez żadnych dodatków. Jest idealny na przekąskę, małokaloryczny i świetnie gasi pragnienie. Arbuz rewelacyjnie komponuje się również z daniami wytrawnymi, np. z kurczakiem, serami i wszystkimi warzywami.

Arbuz doskonale łączy się również z innymi owocami, orzechami włoskimi i pistacjami, dzięki czemu możemy dowolnie miksować składniki i przygotować swoją niepowtarzalną wersję pysznej sałatki na lato, która posmakuje wszystkim.

Z arbuza przygotujemy również wyśmienitą lemoniadę- tu poznasz przepis na lemoniadę arbuzową z dodatkiem limonki i imbiru, jest świetnym sposobem na upały i przygotujesz ją błyskawicznie.

Przepis na sałatkę z arbuzem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki arbuza

  • pół sera feta

  • garść czarnych oliwek

  • mała cebula czerwona

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • pół zielonego ogórka

  • pieprz mielony

  • 2 garści rukoli

Składniki na sos:

  • 2 łyżki miodu płynnego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić sałatkę z arbuzem i serem feta?

Arbuza pokrój w kostkę, pokrój również ogórka, cebulę, fetę, przekrój pomidorki na pół. Na talerze rozłóż rukolę i poukładaj arbuza, fetę i warzywa. Przygotuj sos: miód przełóż do małego słoiczka, dodaj oliwę z oliwy, sok z cytryny, zakręć.

Całość energicznie potrząsaj do połączenia wszystkich składników. Sos możesz również wymieszać łyżeczką lub rózgą, ale sposób z małym słoikiem jest najszybszy. Przygotowany sos rozlej równo po każdej sałatce, oprósz delikatnie pieprzem i podaj, smacznego.

Arbuz

Źródło zdjęcia: canva/ grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com