Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
Kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Dziś powiemy wam jednak, jak najlepiej piec kurczaka. Wyjawiamy wam niezawodne triki, dzięki którym chrupiąca skórka będzie gwarantowana. Jednym z nich jest wytarcie drobiu przed włożeniem do pieca, co ułatwi uzyskanie chrupiącej skórki. Zastosujcie nasze rozwiązania, a już nigdy kurczak nie wyjdzie wam przesuszony i przypalony.
Kurczak jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można go przygotować na wiele sposobów, bo dobrze nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania i pieczenia. Pieczony kurczak potrafi być naprawdę smaczny, pod warunkiem, że przyrządzimy go, jak należy. Poznajcie najważniejsze wskazówki.
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
Kurczaka najpierw oczyść z pozostałości piór, opłucz pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Potem zajmij się jego przyprawianiem.
Jeśli pieczesz kurczaka w całości, wcześniej dokładnie natrzyj go przyprawami w środku i na zewnątrz. Dobrym zestawem jest sól, pieprz, czosnek i mielona papryka. Możesz jeszcze dołożyć majeranek czy tymianek. Natarte mięso warto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, by dobrze przeszło smakiem przypraw.
By uniknąć niedosolenia mięsa, warto wcześniej umieścić kurczaka w solance. Do jej przygotowania używa się zwykle łyżki soli na 1 l wody. Gdy mięso spędzi w solance kilka godzin, dobrze przejdzie słonym smakiem i zyska na kruchości.
Przed wstawieniem do piekarnika, kurczaka trzeba doprowadzić do temperatury pokojowej. W tym celu należy go wyjąć z lodówki ok. 1,5 godziny przed pieczeniem. Dzięki temu kurczak będzie się równomiernie piekł, bez ryzyka przypalenia skórki i niedopieczenia w środku.
O tym też warto pamiętać
Kurczaka nalepiej jest piec w przykrywanym, żaroodpornym naczyniu. Gwarantuje ono soczystość mięsa i odpowiednią jego miękkość.
Dobrą temperaturą do pieczenia całego kurczaka jest 180 st. C, zaś przy włączonym termoobiegu wystarczy 170 st. C. Mięso piecze się wtedy na tyle wolno, że dopieka się też w środku, bez przypaleń na wierzchu. Gdy zaś pieczecie kawałki kurczaka, możecie zastosować temperaturę 200 st. C. Całego kurczaka piecze się ok. 60-80 minut, zaś kawałki 40-50 minut.
W czasie pieczenia mięso warto co jakiś czas polewać wytwarzającym się sosem. Można go też obłożyć wiórkami masła. Jeśli w czasie pieczenia mięso zaczyna się szybko rumienić, można je przykryć, a nawet owinąć kawałkiem folii aluminiowej.
15-20 minut przed końcem pieczenia, naczynie należy odkryć, by mięso mogło się ładnie przyrumienić. Dzięki temu będzie miało chrupiącą skórkę. Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest pozostawić mięso w przykrytym naczyniu na 10-15 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą i potrawa będzie smaczniejsza.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na kurczaka marynowanego w coli , a także na chrupiące udka z soczystym wnętrzem .
Źródło zdjęcia: canva/eugenelucky
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
-
Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin
-
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: przepisy, kuchnia.wp