Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony kurczak marynowany w coli. Pomysł na prosty i tani obiad

Pieczony kurczak marynowany w coli. Pomysł na prosty i tani obiad

Pieczony kurczak marynowany w coli
canva/Yana Gayvoronskaya

Pieczony kurczak skusi niejednego smakosza. Jeśli udka zamarynujemy w delikatnym sosie na bazie coli, wyjdzie przyjemnie pikantny i bardzo soczysty. Wypróbujcie ten szybki sposób na nadanie mięsu niepowtarzalnego smaku.

Pieczony kurczak dobrze łączy się z wieloma marynatami. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić go z miodem i papryką, dzięki którym zyskiwał chrupiącą skórkę. Tym razem połączymy ze sobą znany wszystkim napój o słodkim smaku z pikantnym sosem z pomidorów. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet największych sceptyków.

Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie z coli

Składniki:

  • 6 dużych udek kurczaka

  • pół szklanki napoju typu cola

  • 1 szklanka pikantnego ketchupu

  • 3 ząbki czosnku

  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Udka osuszamy, każde z nich dzielimy na pół. Ketchup i colę łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Mięso nacieramy przygotowaną marynatą.

Kurczaka układamy je w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Danie pieczemy pod przykryciem przez godzinę.

Odkrywamy naczynie i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. W tym czasie mięso ładnie się zarumieni. Podajemy z ziemniakami i surówką colesław.

Wskazówka: Zamiast udek w tym przepisie możemy użyć 12 podudzi. Nie dzielimy ich już w żaden sposób — tylko marynujemy.

Pieczone podudzia z kurczaka smakują doskonale z ostrą marynatą
Pieczone podudzia z kurczaka smakują doskonale z ostrą marynatą

Źródło zdjęcia: canva/VankaD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa-ani

Zapraszamy na nasz Instagram