Pieczony kurczak marynowany w coli. Pomysł na prosty i tani obiad
Pieczony kurczak skusi niejednego smakosza. Jeśli udka zamarynujemy w delikatnym sosie na bazie coli, wyjdzie przyjemnie pikantny i bardzo soczysty. Wypróbujcie ten szybki sposób na nadanie mięsu niepowtarzalnego smaku.
Pieczony kurczak dobrze łączy się z wieloma marynatami. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić go z miodem i papryką, dzięki którym zyskiwał chrupiącą skórkę. Tym razem połączymy ze sobą znany wszystkim napój o słodkim smaku z pikantnym sosem z pomidorów. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet największych sceptyków.
Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie z coli
Składniki:
6 dużych udek kurczaka
pół szklanki napoju typu cola
1 szklanka pikantnego ketchupu
3 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Udka osuszamy, każde z nich dzielimy na pół. Ketchup i colę łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Mięso nacieramy przygotowaną marynatą.
Kurczaka układamy je w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Danie pieczemy pod przykryciem przez godzinę.
Odkrywamy naczynie i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. W tym czasie mięso ładnie się zarumieni. Podajemy z ziemniakami i surówką colesław.
Wskazówka: Zamiast udek w tym przepisie możemy użyć 12 podudzi. Nie dzielimy ich już w żaden sposób — tylko marynujemy.
Źródło zdjęcia: canva/VankaD
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: kuchnia-domowa-ani