Smakosze.pl Porady Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce? Zachowają świeżość na dłużej
canva/Maya23K, Getty Images)

Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce? Zachowają świeżość na dłużej

29 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce? Układanie produktów spożywczych na odpowiednich półkach, a także stosowanie specjalnych pojemników na żywność, skutecznie przedłuży świeżość wszystkich produktów. Dowiedz się, jak układać jedzenie w lodówce, aby było smaczne znacznie dłużej.

Jeśli często wyrzucasz jedzenie, które mimo trzymania w lodówce, szybko staje się nieświeże, brzydko pachnie i pleśnieje, to najprawdopodobniej przechowujesz je w niewłaściwy sposób. Każda półka w lodówce ma konkretne przeznaczenie.

W lodówce nie panuje jednakowa temperatura. Każda półka w urządzeniu chłodzącym ma temperaturę dostosowaną do produktów spożywczych, dzięki czemu zachowują świeżość na dłużej. Wystarczy również przechowywać jedzenie w specjalnych pojemnikach z pokrywą, które zapobiegają przesuszeniu wędlin, warzyw i innych produktów.

Niektóre produkty spożywcze, jak np. truskawki, wymagają odpowiedniego przechowywania, dzięki któremu nie zgniją i nie spleśnieją w lodówce. Tu dowiesz się, jak prawidłowo przechowywać truskawki , aby były świeże, zdrowe i smaczne.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Warzywa i owoce przechowuj w szufladach, które są na samym dole lodówki. Produkty poukładaj tak, aby i warzywa i owoce były osobno. Osobno przechowuj również cebulę i czosnek.

Najchłodniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka, która jest idealna do przechowywania surowego mięsa i ryb, które muszą zachować niską temperaturę. Środkowa półka jest idealna do przechowywania produktów przetworzonych, np. serów żółtych, twarogów, wędlin, garnki z zupą i innymi daniami, które zostaną z obiadu.

Górna półka natomiast jest przygotowana do przechowywania mleka, jogurtów, kefirów, a także dżemów i konfitur. Produkty pozostaną świeże na jeszcze dłużej, kiedy będziesz przechowywać je w pojemnikach próżniowych, najlepiej wyłożonych ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym. To idealny sposób na przechowywanie otwartych wędlin, warzyw i owoców.

Produkty spożywcze

Źródło zdjęcia: canva/ oleksandranaumenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki.pl, inspirowanesmakiem.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy