Sok warzywny jest smaczną i zdrową przekąską — idealną, by sięgnąć po nią w pracy czy w podróży. Warto przygotować ją w domu wybierając swoje ulubione warzywa. Wystarczy je oczyścić, ugotować i połączyć z wodą oraz przyprawami. Dawno nie piliście nic tak smacznego.
Soki warzywne obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić prozdrowotny napój z selera czy buraka. Teraz czas na prostą recepturę na wielowarzywną miksturę, która spodoba się nawet wybrednym. Możliwość modyfikowania smaku soku to ogromna zaleta. Warto spróbować.
Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki
CZYTAJ DALEJPrzepis na wyśmienity sok warzywny
Składniki:
6 pomidorów
1 średnia marchewka
1 mały korzeń pietruszki
kilka różyczek świeżego brokułu
4 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 niewielki burak
pół czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz w ilości do smaku
około 2 litrów wody
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy we wrzątku, by usunąć z nich skórkę. Marchew, buraka i pietruszkę myjemy, a następnie obieramy je ze skórki. Czosnek pozbawiamy łupiny. Wszystkie warzywa kroimy. Przenosimy je do większego garnka i zalewamy litrem wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Całość blendujemy i łączymy z pozostałą częścią wody. Ilość płynu najlepiej dopasować do własnych preferencji. Krem warzywny podgrzewamy jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu.
Zawartość garnka przecieramy przez sito. Płyn przelewamy do czystego dzbanka i studzimy. Najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzony.
Wskazówka: pozostałe na sicie resztki przecieru można dodać do zupy warzywnej. Wciąż mają w sobie nieco smaku.
Domowy sok warzywny jest wyborny
Źródło zdjęcia: canva/DavorLovincic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: bezglutenowamama