Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin
Sok warzywny jest smaczną i zdrową przekąską — idealną, by sięgnąć po nią w pracy czy w podróży. Warto przygotować ją w domu wybierając swoje ulubione warzywa. Wystarczy je oczyścić, ugotować i połączyć z wodą oraz przyprawami. Dawno nie piliście nic tak smacznego.
Soki warzywne obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić prozdrowotny napój z selera czy buraka. Teraz czas na prostą recepturę na wielowarzywną miksturę, która spodoba się nawet wybrednym. Możliwość modyfikowania smaku soku to ogromna zaleta. Warto spróbować.
Przepis na wyśmienity sok warzywny
Składniki:
6 pomidorów
1 średnia marchewka
1 mały korzeń pietruszki
kilka różyczek świeżego brokułu
4 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 niewielki burak
pół czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz w ilości do smaku
około 2 litrów wody
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy we wrzątku, by usunąć z nich skórkę. Marchew, buraka i pietruszkę myjemy, a następnie obieramy je ze skórki. Czosnek pozbawiamy łupiny. Wszystkie warzywa kroimy. Przenosimy je do większego garnka i zalewamy litrem wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Całość blendujemy i łączymy z pozostałą częścią wody. Ilość płynu najlepiej dopasować do własnych preferencji. Krem warzywny podgrzewamy jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu.
Zawartość garnka przecieramy przez sito. Płyn przelewamy do czystego dzbanka i studzimy. Najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzony.
Wskazówka: pozostałe na sicie resztki przecieru można dodać do zupy warzywnej. Wciąż mają w sobie nieco smaku.
Źródło zdjęcia: canva/DavorLovincic Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: bezglutenowamama