Smakosze.pl
Truskawki

canva/congerdesign/Pixabay

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nie ma lepszych owoców od truskawek. Wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i rozpływają się w ustach. Truskawki możemy kupić coraz częściej u lokalnych sprzedawców. Jak przechowywać truskawki, aby na dłużej zachowały świeżość?

Powoli rozpoczynamy sezon na truskawki. Na polne owoce musimy jeszcze trochę poczekać, jednak zaczynają pojawiać się już w sprzedaży polskie, szklarniowe owoce. Nasze rodzime truskawki są zdecydowanie najsmaczniejsze.

Pałki z kurczaka

Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Z truskawek możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Pierogi z truskawkami, naleśniki z musem, knedle. Możemy dodać je również do lodów, gofrów, zrobić kompot, lemoniadę. Truskawki to doskonały dodatek do wypieków: biszkopt z truskawkami i galaretką, tort z mascarpone, beza z truskawkami, sernik z musem to ciasta, które mogłabym jeść bez przerwy.

Truskawki zawierają dużo wody, przez co szybko się psują, jeśli nie będziemy ich odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co zrobić, aby owoce na długo zachowały smak i świeżość, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez wiele dni.

Zatrzymaj smak truskawek aż do następnego sezonu- tu poznasz prosty przepis na dżem truskawkowy, będzie idealny jako dodatek do naleśników, gofrów, pieczywa.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki koniecznie przełóż z plastikowego worka lub reklamówki i przełóż do szklanego pojemnika, lub koszyka, następnie wstaw do lodówki na najniższą półkę, ponieważ panuje tam idealna dla owoców temperatura.

Truskawki przechowywane w lodówce na dłużej zachowają świeżość. Nigdy nie myj i nie odkrawaj szypułek z owoców, jeśli nie chcesz iść zjeść tego samego dnia. Woda i obranie truskawek sprawi, że owoce bardzo szybko się zepsują.

Dobrym sposobem na zachowanie świeżości truskawek na dłużej jest również dokładne sprawdzenie każdej sztuki. Jeśli któraś truskawka jest nadgniła lub bardzo miękka, nie wkładaj jej do lodówki z innymi owocami, ponieważ szybciej się zepsują.

Naleśniki z musem truskawkowym

Źródło zdjęcia: canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl, przepisy.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Produkty

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czytaj więcej >
Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >