Smakosze.pl
Truskawki

canva/congerdesign/Pixabay

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nie ma lepszych owoców od truskawek. Wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i rozpływają się w ustach. Truskawki możemy kupić coraz częściej u lokalnych sprzedawców. Jak przechowywać truskawki, aby na dłużej zachowały świeżość?

Powoli rozpoczynamy sezon na truskawki. Na polne owoce musimy jeszcze trochę poczekać, jednak zaczynają pojawiać się już w sprzedaży polskie, szklarniowe owoce. Nasze rodzime truskawki są zdecydowanie najsmaczniejsze.

Pałki z kurczaka

Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Z truskawek możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Pierogi z truskawkami, naleśniki z musem, knedle. Możemy dodać je również do lodów, gofrów, zrobić kompot, lemoniadę. Truskawki to doskonały dodatek do wypieków: biszkopt z truskawkami i galaretką, tort z mascarpone, beza z truskawkami, sernik z musem to ciasta, które mogłabym jeść bez przerwy.

Truskawki zawierają dużo wody, przez co szybko się psują, jeśli nie będziemy ich odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co zrobić, aby owoce na długo zachowały smak i świeżość, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez wiele dni.

Zatrzymaj smak truskawek aż do następnego sezonu- tu poznasz prosty przepis na dżem truskawkowy, będzie idealny jako dodatek do naleśników, gofrów, pieczywa.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki koniecznie przełóż z plastikowego worka lub reklamówki i przełóż do szklanego pojemnika, lub koszyka, następnie wstaw do lodówki na najniższą półkę, ponieważ panuje tam idealna dla owoców temperatura.

Truskawki przechowywane w lodówce na dłużej zachowają świeżość. Nigdy nie myj i nie odkrawaj szypułek z owoców, jeśli nie chcesz iść zjeść tego samego dnia. Woda i obranie truskawek sprawi, że owoce bardzo szybko się zepsują.

Dobrym sposobem na zachowanie świeżości truskawek na dłużej jest również dokładne sprawdzenie każdej sztuki. Jeśli któraś truskawka jest nadgniła lub bardzo miękka, nie wkładaj jej do lodówki z innymi owocami, ponieważ szybciej się zepsują.

Naleśniki z musem truskawkowym

Źródło zdjęcia: canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl, przepisy.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Piotr Molecki/East News, facebook.com/SlodkiSlony

Produkty

Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Czytaj więcej >
Obieranie pieczarek

Produkty

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Czytaj więcej >
Jak należy przechowywać koperek?

Produkty

Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

Czytaj więcej >
rabarbar

Produkty

Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?

Czytaj więcej >