Smakosze.pl Porady Jak najlepiej rozmrozić mięso? Wybierz najwygodniejszy z 3 sposobów
Canva / SUNGSU HAN

Jak najlepiej rozmrozić mięso? Wybierz najwygodniejszy z 3 sposobów

6 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dziś odpowiemy Wam na pytanie jak należy rozmrażać mięso. Znanych metod jest kilka, jednak nie każda z nich jest odpowiednia i bezpieczna. Popularne niegdyś rozmrażanie w ciepłej wodzie jest niebezpieczne, bo podwyższa ryzyko zatrucia pokarmowego. Zachęcamy więc do zapoznania się z najlepszymi metodami rozmrażania mięsa.

Mrożenie jest znanym i popularnym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, której nie jesteśmy w stanie spożytkować od razu. W naszych zamrażarkach najczęściej ląduje chyba mięso. Jeśli chcecie przygotować z niego obiad, wcześniej należy je rozmrozić. Warto jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.

Krótki poradnik jak rozmrażać mięso

Najprostszym i najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa, jest rozmrażanie go w lodówce . Jest to metoda bezpieczna, która pozwala na równomierne rozmrożenie w niskiej, stabilnej temperaturze . Takie mięso po rozmrożeniu możemy w lodówce przechowywać jeszcze przez dzień lub dwa .

Rozmrażając mięso w lodówce musimy jednak uzbroić się w cierpliwość . Zanim mięso będzie zdatne do dalszej obróbki, może minąć kilka, a nawet kilkanaście godzin . Tę czynność należy więc zaplanować sobie z odpowiednim wyprzedzeniem , przynajmniej dzień wcześniej.

Nieco szybszym sposobem na rozmrażanie mięsa, jest użycie kuchenki mikrofalowej . Takie urządzenie musi być jednak wyposażone w funkcję rozmrażania, czyli "defrost" . Na ekranie urządzenia należy podać wagę i rodzaj rozmrażanego mięsa, co pozwoli dobrać odpowiednią moc mikrofal . Po kilkunastu minutach mięso powinno być rozmrożone.

Rozmrażanie w mikrofalówce ma niestety swoje wady. Mimo pozornej szybkości może być niedokładne. Często zdarza się bowiem, że środek mięsa pozostaje nadal zamarznięty, a wierzchnie warstwy są przegrzane, a nawet podgotowane. Poza tym zwyczajnie nie każdy z nas posiada w domu odpowiednie urządzenie.

Jak rozmrażać mięso, a czego absolutnie nie robić?

Należy wystrzegać się ponownego zamrażania raz rozmrożonego mięsa. Zasada ta tyczy się każdego rodzaju żywności i jest niezwykle ważna. Zlekceważenie jej naraża nas na niebezpieczeństwo zatrucia bakterią salmonelli .

Kolejna rzeczą, której należy unikać w temacie jak rozmrażać mięso, jest r ozmrażanie go w ciepłej lub gorącej wodzie . Mimo, że ta metoda nie zmienia smaku samego mięsa po rozmrożeniu, to podczas kąpieli w ciepłej wodzie ilość bakterii obecnych w mięsie gwałtownie wzrasta . Dlatego należy absolutnie unikać tej metody.

Nie znaczy to jednak, że nie można rozmrażać mięsa w wodzie w ogóle . Trzeba jedynie zadbać o to, aby użyta woda była chłodna i wymieniać ją na świeżą w momencie, gdy jej temperatura zbytnio się obniży, co spowolni rozmrażanie. Metoda jest nieco szybsza, niż rozmrażanie w lodówce, jednak mięso rozmrożone w wodzie należy spożytkować od razu. Nie należy go dłużej przechowywać nawet w lodówce .

Poznaj rewelacyjną metodę przygotowania mięsa w słoiku . Dowiedz się tego i owego o postępowaniu z mięsem drobiowym .

Canva / Korneeva_Kristina
Canva / Korneeva_Kristina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy