Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
Mięso przygotowane w słoikach, to nie lada delikates. Receptura przekazana przez babcię gwarantuje, że ten wyrób będzie zaskakiwał niezwykłym smakiem. Soczysty kawałek mięsa wieprzowego, otoczony w aromatycznych przyprawach a następnie ugotowany we własnym sosie, sprawdzi się wyśmienicie jak zamiennik wędliny lub dodatek do innych dań.
Do zrobienia mięsa ze słoika możesz wybrać ulubioną część tuszy wieprzowej. Tak samo dobrze sprawdzi się schab środkowy, łopatka czy karkówka. Dobór przypraw również można modyfikować pod własne preferencje, choć ten babciny przepis opiera się na aromatycznej słodkiej papryce. Wystarczy kilogram mięsa i dwa litrowe słoiki aby wypróbować tę niezwykłą recepturę.
Przepis na soczyste mięso ze słoika
Składniki:
1 kg schabu środkowego (w jednym kawałku)
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
łyżka pieprzu ziarnistego
Jak przygotować zaskakujące mięso w słoiku
Mięso przepłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w bardzo grube plastry, które później ciasno będą przylegać do ścianek słoika. Nie oczyszczaj schabu z tłuszczu i przerostów- to z nich bierze się większość smaku.
W moździerzu lub młynku rozdrobnij suszoną włoszczyznę na możliwie jednolity proszek. Do miski lub głębokiego talerza wsyp rozdrobnioną włoszczyznę, sól i obie papryki. Przyprawy dokładnie ze sobą wymieszaj.
Każdy kawałek mięsa obtocz w mieszance przypraw ze wszystkich stron. Do przygotowanych słoików wsyp po kilkanaście ziarenek czarnego ziarnistego pieprzu. Następnie do naczyń ciasno poupychaj schab, dodaj po liściu laurowym oraz obranym i przeciętym na pół ząbku czosnku. Słoiki dokładnie zakręć.
Słoiki z mięsem ułóż w garnku wyłożonym czystą ściereczką. Zalej wodą tak, aby sięgała nieco poniżej pokrywki. Wodę w garnku doprowadź do wrzenia, a następnie całą jego zawartość gotuj przez 3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij słoiki z mięsem z wody. Zostaw do ostygnięcia pod przykryciem na całą noc. Po ostygnięciu mięso jest gotowe do spożycia. Możesz przechowywać je w lodówce do 30 dni od przygotowania. Babcia zna również przepis na pyszne marynowane prawdziwki. Inne wskazówki dotyczące mięsny dań znajdziesz w tym artykule.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem
Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników