Smakosze.pl Porady Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
canva/lauraag

Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie

17 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi, niezależnie od tego, czy na słodko, czy wytrawnie, są rewelacyjnym daniem obiadowym. Wiele osób popełnia jednak duży błąd podczas odgrzewania potrawy, przez co pierogi są ciężkie i tłuste. Jak odgrzać pierogi?

Nie ma lepszego dania od domowych pierogów. Delikatne, cienkie, elastyczne ciasto z farszem w środku dosłownie rozpływa się w ustach. Odgrzewane pierogi będą równie smaczne, jak świeże, jeśli zastosujemy jeden sprawdzony sposób. Jak odgrzać pierogi?

Wiele osób podgrzewa pierogi na dużej ilości oleju lub masła. Fakt, pierogi z chrupiącą skórką są równie smaczne, jednak są bardzo ciężkostrawne i kaloryczne. Jak odgrzać pierogi? Pierogi najlepiej odgrzać na rozgrzanej patelni niewielką ilością wody, wtedy będą równie delikatne i elastyczne, jak w dniu, w którym były lepione.

Do pierogów możemy również podać wiele smacznych dodatków, które wzmocnią aromat i doskonale połączą się z resztą składników. Poniżej dowiesz się, jak odgrzać pierogi i z czym je podawać, żeby były najsmaczniejsze.

Jak odgrzać pierogi? Jeden sposób zachwyci wszystkie gospodynie

Nie odgrzewaj pierogów na maśle lub na oleju, ponieważ ciasto będzie wtedy ciężkie, tłuste i bardzo kaloryczne. Porcję pierogów przełóż na rozgrzaną patelnię i wlej kilka łyżek wody.

Patelnię przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu. Pierog odgrzewane w ten sposób będą gorące błyskawicznie, a przy tym nie będą tłuste i ciężkie. To naprawdę najszybszy i najlepszy patent na odgrzanie delikatnego ciasta z farszem.

Z czym podawać pierogi? Kilka prostych dodatków wzmocni ich smak

Pierogi możemy przygotować na słodko i słono, w zależności od tego, na jakie danie mamy ochotę. P ierogi na słodko, np. z jagodami , smakują rewelacyjnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru. Możesz również polać je delikatnie roztopionym masłem.

Pierogi wytrawne, np. ze szpinakiem lub mięsem podajmy z okrasą z masła i cebulki. Doskonałym dodatkiem będą również skwarki z boczku , podaj je z pierogami ruskimi, a cała rodzina będzie zachwycona.

Jeśli ulepiłeś więcej pierogów- tu dowiesz się, jak je zamrozić, żeby się nie posklejały i były pełne smaku.

Lepienie pierogów
canva/woyzzeck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy