Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.07.2022 18:23

Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować

Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować
canva/Qwart, Getty Images

Jak mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni gotowane. Najlepiej jednak zblanszować pierogi przed mrożeniem, dzięki czemu nie posklejają się podczas mrożenia i nie rozpadną, kiedy będziemy chcieli je ugotować.

Blanszujemy głównie warzywa, żeby były chrupiące i zachowały wszystkie wartości odżywcze, jednak ten sposób gotowania doskonale sprawdza się również w przypadku przygotowania pierogów do mrożenia. Dzięki blanszowaniu będą smakować i wyglądać jak świeże.

Możemy mrozić każdy rodzaj pierogów. Latem gorąco polecam przygotować domowe pierogi z owocami lub warzywami sezonowymi, np. jagodami, truskawkami, malinami, bobem i zamrozić je w odpowiedni sposób, abyśmy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą. Jak mrozić pierogi?

Pamiętajmy o złotej zasadzie najlepszych pierogów- ciasto musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane. W ten sposób pierogi ugotują się szybko, będą delikatne i pyszne. Jeśli ciasto na pierogi będzie za grube, pierogi będą niedogotowane i twarde, co zepsuje cały efekt.

Jak mrozić pierogi?

Przed zamrożeniem pierogów warto je zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu i ugotowaniu będą pyszne i nie rozpadną się w gotującej wodzie.

Surowe pierogi włóż do gotującej się, posolonej wody i wyjmij je po 30 sekundach. Po tym czasie pierogi wyłóż na tackę wysmarowaną olejem w taki sposób, aby się nie stykały i odstaw, żeby ostygły.

Całą tackę włóż do zamrażalnika na 2 godziny, następnie przełóż je do mniejszych woreczków. Tak przygotowane pierogi nie skleją się w zamrażalniku i nie rozpadną podczas ponownego gotowania.

Jak gotować mrożone pierogi i z czym je podawać?

Mrożone pierogi włóż do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Możesz wlać również odrobinę oleju roślinnego. Mrożone pierogi będą gotować się około 5- 7 minut, więc nieco dłużej niż świeże, ale wciąż będą smakować obłędnie.

Pierogi wytrawne np. z kapustą, podaj z okrasą z cebulki i masła. Możesz do nich przygotować również skwarki z boczku. Pierogi na słodko, np. z jagodami, podaj z cukrem i kwaśną śmietaną, będą przepyszne.

Pierogi z jagodami
canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl