Smakosze.pl
Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować

canva/Qwart, Getty Images

Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni gotowane. Najlepiej jednak zblanszować pierogi przed mrożeniem, dzięki czemu nie posklejają się podczas mrożenia i nie rozpadną, kiedy będziemy chcieli je ugotować.

Blanszujemy głównie warzywa, żeby były chrupiące i zachowały wszystkie wartości odżywcze, jednak ten sposób gotowania doskonale sprawdza się również w przypadku przygotowania pierogów do mrożenia. Dzięki blanszowaniu będą smakować i wyglądać jak świeże.

jajecznica

Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

CZYTAJ DALEJ

Możemy mrozić każdy rodzaj pierogów. Latem gorąco polecam przygotować domowe pierogi z owocami lub warzywami sezonowymi, np. jagodami, truskawkami, malinami, bobem i zamrozić je w odpowiedni sposób, abyśmy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą. Jak mrozić pierogi?

Pamiętajmy o złotej zasadzie najlepszych pierogów- ciasto musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane. W ten sposób pierogi ugotują się szybko, będą delikatne i pyszne. Jeśli ciasto na pierogi będzie za grube, pierogi będą niedogotowane i twarde, co zepsuje cały efekt.

Jak mrozić pierogi?

Przed zamrożeniem pierogów warto je zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu i ugotowaniu będą pyszne i nie rozpadną się w gotującej wodzie.

Surowe pierogi włóż do gotującej się, posolonej wody i wyjmij je po 30 sekundach. Po tym czasie pierogi wyłóż na tackę wysmarowaną olejem w taki sposób, aby się nie stykały i odstaw, żeby ostygły.

Całą tackę włóż do zamrażalnika na 2 godziny, następnie przełóż je do mniejszych woreczków. Tak przygotowane pierogi nie skleją się w zamrażalniku i nie rozpadną podczas ponownego gotowania.

Jak gotować mrożone pierogi i z czym je podawać?

Mrożone pierogi włóż do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Możesz wlać również odrobinę oleju roślinnego. Mrożone pierogi będą gotować się około 5- 7 minut, więc nieco dłużej niż świeże, ale wciąż będą smakować obłędnie.

Pierogi wytrawne np. z kapustą, podaj z okrasą z cebulki i masła. Możesz do nich przygotować również skwarki z boczku. Pierogi na słodko, np. z jagodami, podaj z cukrem i kwaśną śmietaną, będą przepyszne.

Pierogi z jagodami

canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czytaj więcej >

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >