Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.07.2022 10:23

Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych

Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
canva/ Yaman Mutart, Getty Images

Babcia Basia zdradziła sekret doskonałych gołąbków, przygotowuje je z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i pieczarek. Gołąbki polane domowym sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to klasyczne wydanie gołąbków, Babcia Basia dodaje jednak do nich cebulę i pieczarki, które podsmaża wcześniej na maśle. Te dwa składniki sprawiają, że gołąbki są jeszcze smaczniejsze, a sam farsz bardziej soczysty.

Domowe gołąbki podaj z sosem pieczarkowym lub sosem pomidorowym. Gołąbki świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami z koperkiem lub kromką świeżego chleba. Farsz do gołąbków dopraw do smaku suszonego majeranku i papryki słodkiej.

Do zawijania wykorzystaj kapustę białą lub kapustę holenderską, którą również kupisz w każdym, większym markecie. Kapusta holenderska jest lekko spłaszczona, a jej liście są bardzo jędrne i elastyczne, są najlepsze do zawijania gołąbków.

Gołąbki z mięsem i ryżem przepisu babci Basi

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • jajko

  • 3/4 szklanki ryżu

  • 200 g pieczarek

  • cebula

  • główka kapusty białej lub holenderskiej

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki smalcu

  • łyżka masła

Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem? Są proste w przygotowaniu i pyszne

Sparz kapustę- tu poznasz prosty i szybki sposób na sparzenie liści. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odstaw. Do większej miski przełóż mięso mielone, majeranek, paprykę słodką, ryż, wymieszaj.

Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda z grzybów odparuje, dodaj do reszty składników. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście, zawiń i układaj ciasno w garnku.

Gołąbki podlej wodą, dodaj smalec i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Gołąbki podaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Jeśli masz ochotę na równie smaczne, ale jarskie danie- tu poznasz przepis na warzywne gołąbki, palce lizać.

Gołąbki z mięsem i ryżem
canva/medvedik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kujawsko-pomorskie.pl