Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.07.2022 19:22

Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis

Projekt bez tytułu (15)
canva/Adam88xx

Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis, z którego wychodzą nadzwyczaj smaczne. Ciasto jest miękkie i sprężyste, a nadzienie naturalne, zrobione ze świeżych lub mrożonych jagód i odrobiny cukru. Tak pysznych pierogów nie kupisz i nie zamówisz nigdzie.

Pierogi z jagodami są jednym z tych przysmaków, które trzeba zjeść przynajmniej raz w sezonie. Oczywiście można je zrobić z jagód mrożonych, ale nie skorzystanie z letniej okazji po prostu nie uchodzi prawdziwemu smakoszowi.

Dlatego dziś podajemy sprawdzony przepis na wyborne pierogi jagodami. Będą idealne na letni obiad, a także na podwieczorek. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem, ale można je też polać stopionym masłem i osłodzić.

Przepis na doskonałe pierogi z jagodami

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • sól

  • 5 dag masła

  • 1 jajko

  • 1 szklanka gorącej wody

na farsz:

  • 50 dag jagód

  • cukier do smaku

Przygotowanie pierogów z jagodami

Na ciasto mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej szczyptę soli, stopione, letnie masło i jajko. Wlewaj stopniowo dobrze ciepłą wodę i całość mieszaj, aż składniki się połączą.

Wtedy przełóż ciasto na stolnicę i wyrób je, by było gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj miseczką i pozostaw na 30 minut.

W tym czasie jagody przebierz, dokładnie opłucz i osącz na sicie. Wymieszaj je z 2-3 łyżkami cukru.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą oddzielnie rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z niego krążki, nadziej je jagodami, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj np. ze śmietaną i cukrem.

Z jagodami możesz też przygotować wyborne jagodzianki, a także ciasto jogurtowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: facebook/AniaGotuje