Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata

Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata

Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami
canva/alisafarov

Po pieczarki z chęcią sięgamy, gdy tęsknimy za leśnymi grzybami. Tym razem proponujemy zrobić z nich smakowitą przekąskę wypełnioną aromatycznymi pomidorami suszonymi i szpinakiem. Z pysznym topionym serem będą smakować wyśmienicie. Spróbujecie?

Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Z łatwością wyczarujemy z nich nie tylko zupę czy sos, ale też doskonałą przekąskę. Wystarczy oczyścić grzyby i nieco je wydrążyć, a powstałe miseczki wypełnić aromatycznym farszem i podpiec. Tym razem proponujemy, by do środka trafił szpinak i suszone pomidory. Skusicie się?

Przepis na smakowite pieczarki z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 350 g pieczarek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • szalotka lub pół małej cebuli

  • garść młodych listków szpinaku

  • 5 pomidorków koktajlowych

  • 4 większe kawałki suszonych pomidorów z zalewy

  • 60 g mozzarelli lub innego żółtego sera

  • 1 łyżka pestek słonecznika

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • posiekana natka pietruszki do posypania

  • oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie:

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i pozbawiamy je nóżek. Ostrożnie drążymy środek kapeluszy łyżeczką. Usunięte części grzybów siekamy.

Szalotkę obieramy z łupiny i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodajemy suszone pomidory i posiekane fragmenty pieczarek.

Smażymy do czasu, aż grzyby zbrązowieją, a następnie wlewamy sos sojowy. Wrzucamy również szpinak. Całość chwilę podgrzewamy, doprawiając solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

Gdy szpinak zwiędnie, wyłączamy grzanie i studzimy masę. Łączymy ją z rozdrobnioną mozzarellą i pestkami słonecznika. Kapelusze pieczarek faszerujemy przygotowana mieszanką, na środku każdego z nich układając połówkę pomidorka koktajlowego.

Faszerowane pieczarki grillujemy na ruszcie, smażymy patelni grillowej lub podgrzewamy w piekarniku, do czasu aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło z posiekaną natka pietruszki. Skrapiamy też oliwą. Smacznego.

Pieczarki dobrze smakują z farszem ze szpinaku
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kaufland