Smakosze.pl Porady Jak najszybciej rozmrozić mięso?
canva/ma-no

Jak najszybciej rozmrozić mięso?

14 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Z pewnością wiele z was kupuje mięso przynajmniej na mały zapas. Wrzuca je do zamrażarki i wyciąga, wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Jest to wygodne, bo nie trzeba często chodzić do sklepu. Jak jednak najszybciej rozmrozić mięso? Tak by wyglądało, jak świeże, a jednocześnie było bezpieczne dla naszego zdrowia?

Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Doskonale sprawdza się też w przypadku mięsa. W zamrażarce może ono poleżeć nawet kilka miesięcy. Wszystko zależy od rodzaju mięsa, a tak naprawdę od tego, ile zawiera tłuszczu.

Im bardziej tłuste mięso, tym szybciej psuje się nawet w zamrażarce. Dlatego boczek trzymamy w niej nie dłużej niż miesiąc, kiełbasę do 2 miesięcy, a podroby do 4 miesięcy. Jagnięcina i cielęcina poleży w zamrażarce nawet 9 miesięcy, a wołowina, indyk czy kurczak rok.

Jak najszybciej rozmrozić mięso?

Najlepszym, bo najbezpieczniejszym miejscem do rozmrażania mięsa jest lodówka. Panują w niej warunki chłodnicze, które zabezpieczają rozmrożone kawałki przed działaniem bakterii. Jak rozmrażać mięso w lodówce? Po wyjęciu z zamrażarki trzeba włożyć je do miski i postawić na dolnej półce lodówki.

Rozmrażanie mięsa w lodówce jest bezpieczne, jednak dość wolne. Trwa kilka godzin, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Jeśli chcecie nieco przyspieszyć ten proces, możecie rozmrażać mięso w zimnej wodzie.

Wodę, w której rozmraża się mięso, trzeba zmieniać co ok. pół godziny. Mięso wkładamy do wody po uprzednim, szczelnym zapakowaniu go w foliowy woreczek. Dzięki temu nie będą z niego wymywane cenne składniki.

Mięso możecie też rozmrozić w kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania (defrost). Wystarczy je umieścić na talerzu i włączyć odpowiedni program. W czasie rozmrażania mięso warto co jakiś czas obrócić. W ten sposób rozmrożone mięso należy od razu przyrządzić.

Częste błędy

Wiele osób rozmraża mięso, pozostawiając je na kuchennym blacie. Niestety nie jest to bezpieczna metoda. A to dlatego, że rozmrożone kawałki mięsa szybko osiągają temperaturę pokojową, w której doskonale rozmrażają się bakterie.

Niektórzy wkładają też mięso do ciepłej lub co gorsza, gorącej wody. Jest to bardzo zła metoda, bo kontakt z gorącą czy ciepłą wodą może powodować rozwój bakterii na powierzchni mięsa. Poza tym może prowadzić do niszczenia struktury mięsa i dużych wycieków soku w czasie jego późniejszej obróbki kulinarnej.

Jeśli rozmroziliście schab, sprawdźcie jak upiec go z suszonymi morelami . Dowiedzcie się też, jak przygotować kotlety mielone z ryżem .

mielone mięso
mielone mięso

Źródło zdjęcia: canva/Saddako

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tadar, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy