Obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem
Jeśli chcesz przygotować pożywny, ale dość lekki obiad możesz zrobić kotlety mielone. Jednak nie takie klasyczne, pełne mięsa, tylko nieco delikatniejsze. Poznaj przepis na obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem. Dzięki dodatkowi ugotowanego ryżu kotlety będą dość miękkie, ale też wilgotne w środku.
Kotlety mielone rzadko robi się wyłącznie z mięsa. Zwykle dodaje się do nich namoczoną bułkę, po to by zwiększyła ich soczystość i dodała im lekkości. Niektórzy wzbogacają je też startymi warzywami czy posiekaną zieleniną. Niewątpliwie te dodatki wpływają też na ostateczny smak dania.
My postanowiliśmy połączyć mielone mięso z ugotowanym ryżem. Za jego sprawą, kotlety stają się lżejsze, ale zachowują swój smak. Ryż jest bowiem dodatkiem dość neutralnym smakowo. Zwiększa natomiast soczystość kotletów.
Obłędnie soczyste kotlety mielone z ryżem
Składniki:
1 szklanka białego ryżu
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
olej
1 jajko
pieprz ziołowy
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
Przygotowanie kotletów
Ryż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, dobrze wystudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Delikatnie zrumień, przestudź. Dodaj do mielonego mięsa razem z ryżem i jajkiem.
Wyrób jednolitą masę na kotlety. Dopraw ją do smaku pieprzem ziołowym, sporą ilością soli i czarnego pieprzu.
Z przygotowanej masy mięsno-ryżowej formuj w dłoniach nieduże kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na patelni ze średnio rozgrzanym olejem. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na kotlety mielone. Sprawdź, jak przygotować kotlety mielone z majonezem zamiast jajka, a także, jak zrobić mielone z marchewką i karmelizowaną cebulą.
Źródło zdjęcia: canva/ribeirorocha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis