Smakosze.pl
schab z morelami

canva/TeresaKasprzycka

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz połączenie mięsa z owocami? Jeśli tak, możesz przygotować pieczony schab nadziewany suszonymi morelami. Wychodzi cudownie soczysty, słodkawy. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale prezentuje się na półmisku. Możesz go podać na ciepło na obiad lub po schłodzeniu, jako wędlinę.

Pieczony schab pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. By uatrakcyjnić jego smak i wygląd, zwykle faszeruje się go owocami. Zresztą owoce doskonale komponują się z tym delikatnym mięsem. Najczęściej schab nadziewa się suszonymi śliwkami lub suszonymi morelami. I trzeba przyznać, że te ostatnie dodają mu bardzo apetycznego wyglądu.

ciasto black forrest

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

CZYTAJ DALEJ

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Składniki:

  • ok. 1,3 kg schabu bez kości

  • majeranek

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • 20 dag suszonych moreli

  • 10 dag blanszowanych migdałów

  • kieliszek białego wina

  • 5 dag masła

  • kilka ząbków czosnku

  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie pieczonego schabu

Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przy pomocy długiego, spiczasto zakończonego noża, zrób w jego środku nacięcie.

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Morele opłucz w ciepłej wodzie. Włóż do miseczki, dodaj migdały, zalej winem. Odstaw na 30 minut. Bakalie osącz.

Nacięcie w mięsie napełnij morelami i migdałami. Dociśnij je trzonkiem drewnianej łyżki. Otwór zaszyj kuchenną nicią.

Schab włóż do brytfanny. Posyp wiórkami masła, obłóż ząbkami czosnku. Piecz ok. godzinę w 210 st. C.

Gdy mięso zrumieni się, podlej je połową szklanki gorącej wody i piecz jeszcze ok. 30 minut, co jakiś czas polewając płynem spod pieczeni.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak marynować schab, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jaką marynatę do schabu poleca Jakub Kuroń.

suszone morele

suszone morele

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis

Czytaj więcej >
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie

Przepisy

Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kisiel? Nie ma nic prostszego

Czytaj więcej >
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory?

Przepisy

Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek

Czytaj więcej >
Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach

Przepisy

Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >