Jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek?
W kuchni o przypalenie garnka wcale nietrudno. Wystarczy chwila zagapienia, zwłaszcza jeśli w środku gotuje się właśnie potrawa lubiąca przywierać do dna. A wiecie jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek? Mamy na to kilka domowych sposobów. Dzięki nim twoje garnki znów będą jak nowe i to bez rujnowania się na specjalne środki czyszczące.
W ostatnich latach w naszych kuchniach sporo się zmieniło. Coraz rzadziej spotyka się w nich garnki emaliowane, nie mówiąc już o aluminiowych. Teraz dominują naczynia ze stali nierdzewnej, które są wytrzymałe i mało wrażliwe na uszkodzenia. Również bez problemu można z nich usunąć ślady przypalenizny.
W sklepach z chemią gospodarczą możesz kupić specjalne środki przeznaczone do czyszczenia przypalonych garnków. Jednak nie są one tanie, mocno pachną i potrafią drażnić skórę, oczy i drogi oddechowe. Dlatego bezpieczniej jest skorzystać z domowych sposobów na usuwanie przypalenizny.
Jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek?
Do usuwania przypalenizny z garnka możesz wykorzystać produkty, które z pewnością masz w kuchni pod ręką. Jednym z nich jest soda oczyszczona. Pół torebki sody wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, tak by otrzymać papkę. Nałóż ją na przypaleniznę w garnku i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zeskrob przypaleniznę np. drewnianą szpatułką, a potem umyj garnek ciepłą wodą. Do naczynia możesz też wlać trochę wody i całość zagotować, wtedy przypalenizna szybciej odejdzie od dna naczynia.
Podobnie jak soda oczyszczona działa też sól, a także proszek do pieczenia. Solą czyść garnek w ten sam sposób jak sodą. Jeśli zaś chodzi o drugi specyfik, przypaleniznę w garnku zalej ciepłą wodą i wsyp do niej torebkę proszku do pieczenia. Całość odstaw na kilkanaście godzin. Po tym czasie przypalenizna powinna odkleić się od dna naczynia. Jej pozostałości wyszoruj miękką gąbką z płynem do naczyń. Garnek dokładnie wypłucz.
Inne środki na przypaleniznę
Mniejszą przypaleniznę z garnka możesz usunąć przy pomocy cytryny. Pokrój ją tylko w grube plastry lub w cząstki i przetrzyj nimi naczynie. Potem zalej przypaleniznę ciepłą wodą i odstaw garnek na kilka godzin. Tej metody czyszczenia nie stosuj jednak do garnków aluminiowych, bo wchodzą w reakcję z kwaśnymi produktami.
Zaskakującym środkiem czyszczącym przypaleniznę jest cola. Pewnie słyszeliście już o tym, że usuwa rdzę z metalu, ale z przypalenizną poradzi sobie równie dobrze. Zalej nią tylko przypalone dno garnka i całość zagotuj. Odstaw potem na godzinę i wyczyść pozostałości myjką.
Jeśli masz pod ręką tabletki do zmywarki, też możesz je wykorzystać do czyszczenia przypalonych garnków. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, a potem wrzuć do niej kostkę do zmywarki. Odstaw całość na godzinę, a potem wylej wodę i dokładnie wypłucz garnek.
W naszym serwisie znajdziecie też inne porady kuchenne. Sprawdźcie, jak wyczyścić piekarnik za pomocą soli , a także jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki .
Źródło zdjęcia: canva/Wavebreakmedia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: neonet