Prosty sposób na idealne kluski śląskie
Kluski śląskie są jednym z najlepszych dodatków do duszonego w gęstym sosie mięsa. Sekretem klusek jest wgłębienie na środku, w którym gromadzi się esencjonalny sos, dzięki czemu jedzenie jest jeszcze smaczniejsze. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zrobić najlepsze kluski śląskie, dzięki którym zachwycisz każdego gościa.
Kluski śląskie zna prawdopodobnie każdy miłośnik klasycznej polskiej kuchni. Zwykle podaje się je z dużą ilością mięsnego lub grzybowego sosu. Takie połączenie wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Wgłębienie widoczne w każdej klusce śląskiej służy nie tylko do magazynowania większej ilości sosu. Dzięki niemu kluski gotują się znacznie szybciej i bardziej równomiernie, co zmniejsza szansę na niedogotowane ciasto.
Przepis na idealne kluski śląskie
Składniki:
1 kg kartofli
200 g skrobi ziemniaczanej
Zacznij od obrania, umycia i zalania wodą wszystkich kartofli. Garnek postaw na gazie, dopraw zawartość solą i ugotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź je z wody i umieść w dużej misce. Do ciepłych kartofli wsyp skrobię ziemniaczaną.
Zacznij mieszać składniki, a następnie przejdź do wyrabiania. Gdy ciasto uzyska jednolitą i zwartą konsystencję, odstaw je na 15 minut pod przykryciem. Następnie wyjmij ciasto i podziel je na kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę należy spłaszczyć delikatnie w dłoniach i zrobić w niej wgłębienie kciukiem. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj do niej kluski i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną cudowną kapustę pekińską kiszoną po koreańsku Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe kluski śląskie.
Źródło zdjęcia: canva/StudioBarcelona, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp.pl