Smakosze.pl
Aromatyczna pomidorowa z soczewicą

canva/spaxiax

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

16 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie.

Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.

Projekt bez tytułu - 2022-01-06T225105.126

Zachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórków

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczną zupę pomidorową z soczewicą

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 400 ml soku pomidorowego

  • 250 g suchej czerwonej soczewicy

  • 1 średnia cebula

  • 1 nieduża marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • 1 niewielki por (biała część)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej warzywa marchew, pietruszkę, pora oraz cebulę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by ich nie przyrumienić.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy przyprawy. Dodajemy także pomidory z puszki. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie warzywa powinny nieco zmięknąć. Wlewamy sok pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Po kolejnych 10 minutach gotowania miksujemy zupę w blenderze. Przenosimy ją z powrotem do garnka i zagotowujemy.

Dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotujemy jeszcze przez 12 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nie rozgotowana. Doprawiamy danie sosem solowym, pieprzem i ewentualnie solą.

Wskazówka: sos sojowy jest dodatkiem opcjonalnym, ale warto go użyć. Nada zupie dużo przyjemnego umami.

Czerwona soczewica w misce

Czerwona soczewica sprawi, że pomidorowa nabierze wyjątkowego charakteru

Źródło zdjęcia: canva/Karisssa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >