Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Aromatyczna pomidorowa z soczewicą
canva/spaxiax

Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie.

Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.

Przepis na aromatyczną zupę pomidorową z soczewicą

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 400 ml soku pomidorowego

  • 250 g suchej czerwonej soczewicy

  • 1 średnia cebula

  • 1 nieduża marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • 1 niewielki por (biała część)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej warzywa marchew, pietruszkę, pora oraz cebulę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by ich nie przyrumienić.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy przyprawy. Dodajemy także pomidory z puszki. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie warzywa powinny nieco zmięknąć. Wlewamy sok pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Po kolejnych 10 minutach gotowania miksujemy zupę w blenderze. Przenosimy ją z powrotem do garnka i zagotowujemy.

Dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotujemy jeszcze przez 12 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nie rozgotowana. Doprawiamy danie sosem solowym, pieprzem i ewentualnie solą.

Wskazówka: sos sojowy jest dodatkiem opcjonalnym, ale warto go użyć. Nada zupie dużo przyjemnego umami.

Czerwona soczewica w misce
Czerwona soczewica sprawi, że pomidorowa nabierze wyjątkowego charakteru

Źródło zdjęcia: canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram