Smakosze.pl
czyszczenie piekarnika

canva/Aliaksandr Litviniuk

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą soli?

7 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mówi się, że czysty piekarnik mają tylko ci, którzy z niego nie korzystają. Jednak dla żadnej pani domu zapuszczony, kuchenny sprzęt nie jest chlubą. Dziś podpowiemy wam jak wyczyścić piekarnik bez użycia chemicznych środków, a za pomocą soli. Rozsyp ją w piekarniku i włącz grzanie, a zobaczysz kosmiczną zmianę. Będzie tanio, ekologicznie i skutecznie.

Choć w sklepach bez problemu można kupić środki wyspecjalizowane w usuwaniu tłuszczu, przypaleń czy rdzy, to jednak nie należą one do najtańszych. A co więcej, użyta w nich chemia jest bardzo silna. Może podrażniać drogi oddechowe i skórę i intensywnie pachnie. Jeśli więc chcesz wyczyścić piekarnik skutecznie, ale bez skutków ubocznych, sięgnij po sól.

Smażenie jajecznicy na patelni

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy

CZYTAJ DALEJ

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą soli?

Doskonałym sposobem na wyczyszczenie elektrycznego piekarnika jest zaparowanie go roztworem soli. Jak to zrobić? Do żaroodpornego naczynia wlej wodę i dodaj sporo soli. Naczynie wstaw do piekarnika, a piekarnik rozgrzej do 150-160 st. C z włączonym termoobiegiem (im większe zabrudzenie, tym nastaw wyższą temperaturę). Parujący płyn skutecznie oczyści piekarnik bez szorowania. Gdy piekarnik przestygnie, zabrudzenia wystarczy zebrać suchą ściereczką i wypolerować.

Jeśli na blasze z piekarnika są ślady przypalonego tłuszczu, posyp je solą kuchenną. Potem rozgrzej piekarnik do takiej temperatury, pod której wpływem sól zbrązowieje. To będzie oznaczało, że tłuszcz rozpuścił się i został wchłonięty przez sól. Gdy piekarnik wystygnie, zbierz sól z tłuszczem suchą ściereczką, a potem przetrzyj na mokro.

Innym sposobem usunięcia przypalonych resztek jedzenia, jest posypanie ich solą i spryskanie wodą. Po 2 godzinach zabrudzenie powinno dać się usunąć wilgotną szmatką.

Inne, domowe środki czyszczące

Na podobnej zasadzie, jak woda z solą, zadziała też woda zakwaszona sokiem z cytryny. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, a potem zaparuj nią piekarnik. Ta mieszanka nie tylko usunie brud, ale też wybieli dawniejsze zanieczyszczenia i odświeży zapach panujący w urządzeniu.

Do czyszczenia wnętrza piekarnika i innych urządzeń kuchennych przyda się też woda z octem. Wymieszaj je w równych proporcjach, a potem zwilż gąbkę w mieszance i przetrzyj nią wnętrze urządzenia. Gdy będzie już czyste, wytrzyj je do sucha papierowym ręcznikiem.

Do zeskrobywania zanieczyszczeń z piekarnika czy kuchenki, możesz posłużyć się szorstkim zmywakiem lub kulką uformowaną z folii aluminiowej.

W naszym serwisie znajdziesz też wiele innych, kuchennych porad. Sprawdź np. jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki, a także, w jaki sposób wyczyścić chlebak.

sól

sól

Źródło zdjęcia: canva/Detry26

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn

Zapraszamy na nasz Instagram


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >