Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-06T225105.126

canva/rezykrr

Zachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórków

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciężko o lepszy pomysł na kolację niż pasta kanapkowa - tym razem pokazujemy sposób na pastę wykonaną z ciecierzycy, ogórków kiszonych i fasoli. Ta wersja zachwyca swoją kremowością, a przy okazji charakteryzuje się intensywnym i lekko kwaśnym smakiem. Zrobisz ją w kilka chwil, a większość produktów z pewnością masz w szafkach.

Pasta kanapkowa z ciecierzycy może zostać podana na dwojaki sposób. Pierwszy z nich zakłada bardzo kremową konsystencję i praktycznie wszystkie składniki są drobno mielone. Drugi pozwala uzyskać mniejsze rozdrobnienie i w jego przypadku miksuje się tylko kilka produktów.

Jeśli chcesz, żeby pasta nabrała przy okazji dużo mięsnego smaku, określanego mianem umami, zainwestuj w słoiczek duszonych drożdży nieaktywnych w płatkach. Wsypanie odrobiny do masy może przypaść do gustu szczególnie fanom mięsa.

przygotowanie schabowych

Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pastę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 1 puszka fasoli białej

  • 200 g kiszonych ogórków

  • 3 ząbki czosnku

  • pół cebuli białej

  • świeży koperek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pieprz

Zacznij od odsączenia fasoli i przepłukania jej pod bieżącą wodą. Następnie rozgnieć ją widelcem lub zmiksuj w blenderze. Ciecierzycę wrzuć wraz z kilkoma kropli zalewy do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Cebulę oraz ogórki kiszone możesz bardzo drobno posiekać, jak do tatara, lub zmiksować w blenderze. Połącz rozdrobnione składniki w misce i dokładnie je wymieszaj. Posiekaj przemytą natkę pietruszki i również wrzuć ją do miski.

Dopraw pastę zgniecionymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli decydujesz się na dodanie płatków drożdżowych, sprawdź smak pasty po wsypaniu jednej łyżeczki. Ich smak łatwo staje się zbyt intensywny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pulchne racuchy bez jajek i mleka. Ten tekst wyjawia przepis na zimową zupę z soczewicy.

Pasta z ciecierzycy

Źródło zdjęcia: canva/Bruno Netto, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >