Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-06T225105.126

canva/rezykrr

Zachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórków

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Ciężko o lepszy pomysł na kolację niż pasta kanapkowa - tym razem pokazujemy sposób na pastę wykonaną z ciecierzycy, ogórków kiszonych i fasoli. Ta wersja zachwyca swoją kremowością, a przy okazji charakteryzuje się intensywnym i lekko kwaśnym smakiem. Zrobisz ją w kilka chwil, a większość produktów z pewnością masz w szafkach.

Pasta kanapkowa z ciecierzycy może zostać podana na dwojaki sposób. Pierwszy z nich zakłada bardzo kremową konsystencję i praktycznie wszystkie składniki są drobno mielone. Drugi pozwala uzyskać mniejsze rozdrobnienie i w jego przypadku miksuje się tylko kilka produktów.

Jeśli chcesz, żeby pasta nabrała przy okazji dużo mięsnego smaku, określanego mianem umami, zainwestuj w słoiczek duszonych drożdży nieaktywnych w płatkach. Wsypanie odrobiny do masy może przypaść do gustu szczególnie fanom mięsa.

przygotowanie schabowych

Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pastę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 1 puszka fasoli białej

  • 200 g kiszonych ogórków

  • 3 ząbki czosnku

  • pół cebuli białej

  • świeży koperek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pieprz

Zacznij od odsączenia fasoli i przepłukania jej pod bieżącą wodą. Następnie rozgnieć ją widelcem lub zmiksuj w blenderze. Ciecierzycę wrzuć wraz z kilkoma kropli zalewy do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Cebulę oraz ogórki kiszone możesz bardzo drobno posiekać, jak do tatara, lub zmiksować w blenderze. Połącz rozdrobnione składniki w misce i dokładnie je wymieszaj. Posiekaj przemytą natkę pietruszki i również wrzuć ją do miski.

Dopraw pastę zgniecionymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli decydujesz się na dodanie płatków drożdżowych, sprawdź smak pasty po wsypaniu jednej łyżeczki. Ich smak łatwo staje się zbyt intensywny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pulchne racuchy bez jajek i mleka. Ten tekst wyjawia przepis na zimową zupę z soczewicy.

Pasta z ciecierzycy

Źródło zdjęcia: canva/Bruno Netto, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >