Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki?
Każdemu chyba zdarzyło się kiedyś zapomnieć o pieczywie. Z biegiem czasu wypieki — jeśli nie pleśnieją — stają się twarde i niesmaczne. Są jednak sposoby, dzięki którym możliwe będzie ich spożycie. Podpowiadamy jak poradzić sobie z czerstwym pieczywem.
Wcześniej już pisaliśmy o tym, jak przechowywać pieczywo , by zachować jego walory smakowe. Zdradzaliśmy też przepisy na śniadaniowe hity , czyli chleb w mleku i chleb w jajku .
Dziś radzimy, co można zrobić, jeśli pieczywo stało się twarde. Okazuje się bowiem, że jest więcej opcji niż tylko przygotowanie bułki tartej. Z pomocą przyjdą nam piekarnik, mikrofalówka lub inne produkty , które najprawdopodobniej mamy w naszej kuchni.
Czerstwy chleb czy bułki łatwo można odświeżyć
Odświeżanie chleba możemy z powodzeniem przeprowadzić w piekarniku . Wystarczy, że zwilżymy je, zawiniemy w folię aluminiową i włożymy do rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza piekarnika. Czas odświeżania będzie zależny od wielkości produktu. W przypadku małej bułki wystarczy około 5 minut, podczas gdy duży chleb będzie wymagał 15-20 minut takiej obróbki .
Pieczywu „świezość” można przywrócić również z pomocą mikrofalówki. Wystarczy, że bułkę lub kawałek chleba owiniemy lekko namoczonym ręcznikiem papierowym lub posmarujemy mlekiem i włożymy pieczywo do ustawionej na największą moc mikrofalówki. Po 10 sekundach powinno nadawać się już do spożycia.
Z pomocą piekarnika czy mikrofalówki odświeżać możemy pieczywo w dużych kawałkach. Jeśli z kolei chcemy poprawić stan kromek chleba, możemy skorzystać z jeszcze jednego patentu, który wymaga odrobiny cierpliwości .
Potrzebować będziemy szczelnego pojemnika oraz jabłka lub selera naciowego. Obrane jabłko lub dwie łodygi selera umieszczamy w pojemniku wraz z kromką chleba , a pojemnik pozostawiamy na noc w lodówce. Rano powinniśmy móc cieszyć się świeżym pieczywem.
Źródło zdjęcia: canva/EasyBuy4u
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: garneczki