Smakosze.pl Porady Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki?
canva/MaaraJuberte

Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki?

31 października 2021

Każdemu chyba zdarzyło się kiedyś zapomnieć o pieczywie. Z biegiem czasu wypieki — jeśli nie pleśnieją — stają się twarde i niesmaczne. Są jednak sposoby, dzięki którym możliwe będzie ich spożycie. Podpowiadamy jak poradzić sobie z czerstwym pieczywem.

Wcześniej już pisaliśmy o tym, jak przechowywać pieczywo , by zachować jego walory smakowe. Zdradzaliśmy też przepisy na śniadaniowe hity , czyli chleb w mleku i chleb w jajku .

Dziś radzimy, co można zrobić, jeśli pieczywo stało się twarde. Okazuje się bowiem, że jest więcej opcji niż tylko przygotowanie bułki tartej. Z pomocą przyjdą nam piekarnik, mikrofalówka lub inne produkty , które najprawdopodobniej mamy w naszej kuchni.

Czerstwy chleb czy bułki łatwo można odświeżyć

Odświeżanie chleba możemy z powodzeniem przeprowadzić w piekarniku . Wystarczy, że zwilżymy je, zawiniemy w folię aluminiową i włożymy do rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza piekarnika. Czas odświeżania będzie zależny od wielkości produktu. W przypadku małej bułki wystarczy około 5 minut, podczas gdy duży chleb będzie wymagał 15-20 minut takiej obróbki .

Pieczywu „świezość” można przywrócić również z pomocą mikrofalówki. Wystarczy, że bułkę lub kawałek chleba owiniemy lekko namoczonym ręcznikiem papierowym lub posmarujemy mlekiem i włożymy pieczywo do ustawionej na największą moc mikrofalówki. Po 10 sekundach powinno nadawać się już do spożycia.

Z pomocą piekarnika czy mikrofalówki odświeżać możemy pieczywo w dużych kawałkach. Jeśli z kolei chcemy poprawić stan kromek chleba, możemy skorzystać z jeszcze jednego patentu, który wymaga odrobiny cierpliwości .

Potrzebować będziemy szczelnego pojemnika oraz jabłka lub selera naciowego. Obrane jabłko lub dwie łodygi selera umieszczamy w pojemniku wraz z kromką chleba , a pojemnik pozostawiamy na noc w lodówce. Rano powinniśmy móc cieszyć się świeżym pieczywem.

Czerstwe pieczywo
Czerstwe pieczywo można uratować

Źródło zdjęcia: canva/EasyBuy4u

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy