Prosty przepis na stek z kalafiora z grzybową kaszą
Kalafior jest smacznym warzywem jesiennym, z którego wyczarować można wiele pysznych potraw. Chrupiące różyczki będą smakowały wyśmienicie, gdy zamarynujemy je w przyprawach i podamy w formie steku. Zamiast więc po raz kolejny wrzucać kalafiora do jarzynowej, spróbujcie zastąpić nim klasycznego schabowego. Efekt was zachwyci. Podstawą marynaty do roślinnych steków jest sos sojowy, czyli bogaty w umami produkt charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Wraz z pomidorami i wędzoną papryką pozwoli nam on na uzyskanie smaku zbliżonego do smaku mięsa — cudownie dymnego i dość słonego, który świetnie uzupełnią delikatna ostrość czosnku i słodycz syropu klonowego. Dodatek grzybowej kaszy jaglanej dopełni smaku.
Przepis na obłędnie pyszny stek z kalafiora
Składniki:
Z podanych produktów przygotujecie 2 steki.
1 kalafior
1 szklanka kaszy jaglanej
3 większe pieczarki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka syropu klonowego
płaska łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oleju roślinnego
odrobina wody do rozrzedzenia marynaty
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy – najlepiej w torebce lub w płaskim, szerokim naczyniu. Kalafiora odwracamy głąbem do góry i przekrawamy na pół, a następnie wykrawamy z niego duże plastry, przypominające płaskie steki. Nacinamy lekko głąb kalafiora, aby on również się ugotował.
Tak przygotowane steki podgotowujemy przez kilka minut we wrzącej i lekko posolonej wodzie, a następnie zanurzamy steki w marynacie. Im więcej czasu kalafior w niej spędzi, tym wyjdzie smaczniejszy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze steki kalafiorowe wraz z marynatą, aż się delikatnie zrumienią. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną wraz z pokrojonymi i obranymi pieczarkami. Steki przekładamy na talerz wraz z kaszą grzybową i podajemy z surówkami. Smacznego.
Wskazówki: Pozostałe, mniejsze różyczki kalafiora będą pyszne, gdy zrobimy z nich zupę. Możecie je także upiec w chrupiącej panierce. W tej wersji świetne będą z marchwiową surówką z dodatkiem pomarańczy i ryżem.
Źródło zdjęcia: canva/cavanimages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ervegan