Wyśmienity gulasz z dodatkiem ogórków kiszonych
Jeśli macie ochotę na pyszne danie obiadowe, proponujemy przygotować gulasz. Duszone mięso jest miękkie i rozpływające się w ustach, a sos doskonale wzbogaci smak ugotowanej kaszy czy ziemniaków podanych do obiadu. Zobacz jak przygotować wyśmienity gulasz z dodatkiem kiszonych ogórków.
Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy dusić mięso, do czasu, aż będzie wystarczająco miękkie. Niektórzy mają jednak problem z dosmaczeniem gulaszu. Mimo dodanych przypraw sos często jest zbyt delikatny w smaku.
Proponujemy dodać do gulaszu 2-3 kiszone ogórki. Wcześniej pokrójcie je w kostkę, a wtedy szybko ich smak przeniknie do gulaszu. Ogórki kiszone pasują do gulaszu wieprzowego i wołowego. Dzięki nim danie będzie wyraziste i naprawdę pyszne.
Przepis na wyśmienity gulasz z dodatkiem ogórków kiszonych
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
olej lub smalec do smażenia
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 cebule
1 papryka
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 kiszone ogórki
sól, pieprz
Przygotowanie gulaszu
Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Zrumień na patelni z rozgrzanym tłuszczem, przełóż do rondla. Podlej je gorącą wodą, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj, zeszklij na tłuszczu. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i ząbki czosnku, przesmaż. Oprósz mieloną papryką, chwilę smaż, dodaj do duszącego się mięsa. Mięso z dodatkami dopraw solą i pieprzem, duś, aż będzie całkowicie miękkie.
W miseczce rozmieszaj mąkę ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i odrobiną zimnej wody. Zaprawę wlej do gulaszu, wymieszaj, zagotuj. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, dodaj do gulaszu. Całość gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, smaczne gulasze. Zobacz, jak przygotować gulasz wołowy na czerwonym winie, a także jak zrobić gulasz wieprzowy z dynią i grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/yulka3ice
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku