Przepis na kultowy chleb w jajku w nowej odsłonie
Istnieje wiele wersji chleba w jajku, lecz można podzielić je na dwie główne kategorie - przygotowywane na słodko lub na słono. Słodki wariant, inaczej nazywany również tostem francuskim, to prawdziwa klasyka, która świetnie sprawdza się jako szybka kolacja. Do podania warto przygotować sos angielski, który doskonale pasuje do poniższych tostów.
Chleb w jajku jest daniem kultowym, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie bez opamiętania. Słodki i chrupiący chleb z dodatkami sprawia bowiem zbyt dużą przyjemność podczas jedzenia, aby ograniczyć się tylko do jednej porcji.
Sama baza, czyli pieczywo moczone w jajecznej miksturze, jest niezmienne, lecz zalecamy eksperymentowanie z dodatkami. W taki sposób można odkrywać zupełnie nowe smaki i aromaty. Po usmażeniu chleba polej go sosem angielskim - jego kremowość i intensywność podkreślają smak dania.
Przepis na kultowy chleb w jajku
Składniki:
6 grubych kromek pszennego chleba
2 jajka
150 ml mleka
ćwierć łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
masło klarowane
Sos angielski:
250 ml mleka
6 żółtek
2 łyżki ekstraktu waniliowego
75 g cukru
Zacznij od wbicia 2 jajek do miski, wlania 150 ml mleka, wsypania soli, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Wymieszaj składniki dokładnie, aż całkowicie się połączą. Zamocz w miksturze wcześniej pokrojone pieczywo.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż na nim zamoczone kromki, aż staną się ładnie brązowe i delikatnie chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos angielski.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do rondla wlej mleko i postaw je na gazie. Dodaj ekstrakt waniliowy. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając, wlej żółtka. Podgrzewaj sos i mieszaj, aż odpowiednio zgęstnieje. Podawaj chleb polany szczodrą ilością sosu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowym drożdżówkom.
Źródło zdjęcia: canva/Rungjarat, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Przepis autorski