Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać
Rosół powinien być gotowany na małym ogniu. Niektórzy uważają, że również pod przykryciem. Inni z kolei pokrywkę pozostawiają w kuchennej szafce. Kto ma rację? Kwestię rozstrzygają szefowie kuchni. Zdradzamy, jaki jest ich patent na idealną zupę. Pokrywka odgrywa w nim istotną rolę, lecz czasami jest zbędna.
Uwielbiany rosół każdy gotuje nieco inaczej. Jedni wierzą, że najlepiej wychodzi, gdy do jego przygotowania zawsze używa się jednego garnka. Inni są w tej kwestii mniej restrykcyjni, ale korzystają z pokrywki. Są też tacy, którzy jej stosowanie uznają za zbędne. Doświadczeni kucharze zalecają używać pokrywki z umiarem.
Jak poprawnie gotować rosół? Szefowie kuchni rozwiewają wątpliwości
Według kulinarnych autorytetów pokrywka przyda się podczas gotowania wywaru na mięsie i warzywach. Nie będzie jednak niezbędna przez cały czas. Z pewnością warto jej użyć w początkowym etapie gotowania, po to by przyspieszyć wrzenie wywaru. To z kolei pozwoli zaoszczędzić pieniądze i czas.
Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, oczywiście trzeba je usunąć. W tym momencie konieczne jest zdjęcie pokrywki i w dalszym etapie gotowania rosołu, można jej już nie używać. Szefowie kuchni uważają, że gotowanie rosołu pod przykryciem uniemożliwia bowiem ulatnianie się z niego zbędnych związków zapachowych. Rosół gotowany bez pokrywki będzie więc smaczniejszy, bardziej esencjonalny i pięknie pachnący.
By jednak w czasie gotowania nie wyparowało zbyt dużo wody, rosół najlepiej jest gotować przy uchylonej pokrywce. To ustrzeże nas przed chęcią uzupełnienia wygotowanego wywaru wodą. Co oczywiście nie jest wskazane, bo rosół traci wtedy esencjonalny smak.
Z obawy przed wykipieniem
Niektórzy rezygnują z użycia pokrywki w czasie gotowania rosołu, by zapobiec wykipieniu wywaru. Oczywiście może do tego dojść na początku gotowania rosołu. Dlatego, gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, zupę trzeba bacznie obserwować i na bieżąco usuwać zebraną pianę.
Na dalszym etapie gotowania rosołu jego wykipienie jest niemożliwe, ponieważ wywar ten należy gotować wolno, na małym ogniu. Kto robi inaczej, popełnia wielki błąd.
Sprawdzone przepisy na pyszny rosół znajdziecie na naszej stronie. Spróbujcie koniecznie rozgrzewającej wersji z dodatkiem ostrej papryki. Być może skusi was również zupa z niecodziennym dodatkiem jabłka i imbiru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama