Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 23.03.2021 01:00

Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru

Rosół z jabłkiem i imbirem
Canva.com / oska25

W każdym domu rosół przyrządza się w odrobinę inny sposób. Niektórzy stawiają na dodatki wyjątkowo aromatycznych przypraw, inni skupiają się na mięsach. Okazuje się, że w kultowej zupie jest również miejsce na smakowity owoc.

Imbir i jabłko do rosołu

Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby zajadać się niemal codziennie. Smakosze wykorzystują rozmaite receptury i triki. Niedawno prezentowaliśmy sztuczkę od Magdy Gessler.

Dziś sięgniemy po przepis, który sprawi, że rosół będzie smakował jeszcze lepiej. Zagoszczą w nim delikatnie słodkie nuty smakowe oraz pikanteria. Wszystko za sprawą jabłka i imbiru. Zupa w tej odsłonie zachwyci najbliższych.

Mało kto spodziewałby się, że jabłko i imbir mogą tak dobrze wpłynąć na zwykły rosół. Dodatki te należy umieścić w wywarze dopiero pod koniec gotowania. Wówczas rosół stanie się zjawiskowym daniem. Każdy, kto wypróbował ten przepis, już zawsze z niego korzysta.

Rosół w tej odsłonie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z tym większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • drobiowa porcja rosołowa

  • 3 litry wody

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • seler

  • por

  • 2 jabłka

  • kawałek startego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 15 g lubczyku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz

(Canva.com / Foodiesfeed)

Rosół w niecodziennej odsłonie

Najprawdopodobniej rosół z dodatkiem imbiru i jabłek wywodzi się z Pakistanu. Jednak nie oznacza to, że nie przypadnie on do gustu wielbicielom swojskich smaków. Najpierw mięso umieszczamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy przyprawy. 

Włoszczyznę obieramy, a cebule opalamy. Warzywa wkładamy do wywaru. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. W tym czasie zbieramy szumowiny. Jabłka myjemy i kroimy na pół. Dodajemy je do naszej zupy.

Po kolejnej godzinie wyjmujemy jabłka. Rosół wzbogacamy o starty imbir, rozgniecione ząbki czosnku oraz lubczyk. Zupę najlepiej gotować jeszcze przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, nasz specjał jest już gotowy. 

Warzywa i mięso odławiamy. Marchewki kroimy na plasterki i dodajemy z powrotem do zupy. Rosół w tej odsłonie smakuje wyśmienicie i ciężko mu się oprzeć. Możemy go przygotować również w wersji bezmięsnej. Wówczas najlepiej dodać więcej warzyw, łyżkę wędzonej papryki i kurkumy. Warto sięgnąć także po przepis na wegetariańską zupę pomidorową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis; Dom pełen pomysłów

Zapraszamy na nasz Instagram