Smakosze.pl
Rosół z jabłkiem i imbirem

Canva.com / oska25

Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru

23 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Jednak nawet taki smakołyk może się zwyczajnie przejeść. Wielbiciele kulinariów, którym marzy się wyjątkowy rosół, powinni sięgnąć po przepi

W każdym domu rosół przyrządza się w odrobinę inny sposób. Niektórzy stawiają na dodatki wyjątkowo aromatycznych przypraw, inni skupiają się na mięsach. Okazuje się, że w kultowej zupie jest również miejsce na smakowity owoc.

Imbir i jabłko do rosołu

Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby zajadać się niemal codziennie. Smakosze wykorzystują rozmaite receptury i triki. Niedawno prezentowaliśmy sztuczkę od Magdy Gessler.

Dziś sięgniemy po przepis, który sprawi, że rosół będzie smakował jeszcze lepiej. Zagoszczą w nim delikatnie słodkie nuty smakowe oraz pikanteria. Wszystko za sprawą jabłka i imbiru. Zupa w tej odsłonie zachwyci najbliższych.

Mało kto spodziewałby się, że jabłko i imbir mogą tak dobrze wpłynąć na zwykły rosół. Dodatki te należy umieścić w wywarze dopiero pod koniec gotowania. Wówczas rosół stanie się zjawiskowym daniem. Każdy, kto wypróbował ten przepis, już zawsze z niego korzysta.

Rosół w tej odsłonie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z tym większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • drobiowa porcja rosołowa

  • 3 litry wody

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • seler

  • por

  • 2 jabłka

  • kawałek startego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 15 g lubczyku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz

(Canva.com / Foodiesfeed)

Rosół w niecodziennej odsłonie

Najprawdopodobniej rosół z dodatkiem imbiru i jabłek wywodzi się z Pakistanu. Jednak nie oznacza to, że nie przypadnie on do gustu wielbicielom swojskich smaków. Najpierw mięso umieszczamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy przyprawy. 

Włoszczyznę obieramy, a cebule opalamy. Warzywa wkładamy do wywaru. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. W tym czasie zbieramy szumowiny. Jabłka myjemy i kroimy na pół. Dodajemy je do naszej zupy.

Po kolejnej godzinie wyjmujemy jabłka. Rosół wzbogacamy o starty imbir, rozgniecione ząbki czosnku oraz lubczyk. Zupę najlepiej gotować jeszcze przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, nasz specjał jest już gotowy. 

Warzywa i mięso odławiamy. Marchewki kroimy na plasterki i dodajemy z powrotem do zupy. Rosół w tej odsłonie smakuje wyśmienicie i ciężko mu się oprzeć. Możemy go przygotować również w wersji bezmięsnej. Wówczas najlepiej dodać więcej warzyw, łyżkę wędzonej papryki i kurkumy. Warto sięgnąć także po przepis na wegetariańską zupę pomidorową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis; Dom pełen pomysłów

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >