Smakosze.pl Porady Jak poprawnie namoczyć śledzie? Poradnik krok po kroku
canva/RobertHoetink

Jak poprawnie namoczyć śledzie? Poradnik krok po kroku

13 grudnia 2021

Śledzie, które kupiliście, są słone i pełne ości? Dobrze je wymoczcie, a pozbędziecie się obu problemów. Wystarczy woda i sok z cytryny, a mięso stanie się delikatne. Utraci też charakterystyczny rybi zapach. Dowiedzcie się jak prawidłowo użyć tych składników, by osiągnąć pożądany efekt.

Potrawy ze śledzi bywają naprawdę smaczne. Wystarczy wspomnieć śledzia w curry czy poznańską sałatkę z jajkami . Najlepszą ryba o ich przyrządzenia jest śledź prosto z beczki. Zanim jednak zabierzemy się za marynowanie, trzeba go dobrze wymoczyć . Podpowiadamy jak zrobić to poprawnie.

Moczenie śledzi w wodzie uwalnia sól

Pierwszym etapem jest opłukanie ryby i zanurzenie jej w wodzie. Moczenie powinno trwać kilka godzin. W tym czasie konieczna będzie kilkukrotna zmiana płynu . Śledzie będą bowiem powoli oddawały do niego sól.

Z czasem do słodkiej wody „przejdzie” na tyle dużo soli, że proces dalszego uwalniania jej zatrzyma się. Najlepiej więc wymieniać wodę co 1-2 godziny tak, by jak najsprawniej pozbyć się nadmiaru naturalnego konserwantu.

Sok z cytryny pozwoli pozbyć się ości

Pozbawione nadmiaru soli mięso ryby czasami będzie już zdatne do wykorzystania. Bywa jednak, że zawiera ono malutkie ości, których zjedzenie mogłoby się źle skończyć. W takim przypadku nacieramy je sokiem z cytryny.

Natarte cytrynowym sokiem śledzie powinniśmy odstawić do lodówki na minimum 10 godzin. W tym czasie elementy rybiego szkieletu zmiękną. Zniknie też ewentualny nieprzyjemny posmak ryby.

Po więcej porad dotyczących przyrządzania ryb zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam np. dlaczego warto wymoczyć karpia w mleku oraz podpowiadamy, jakie gatunki ryb będą dobre do przyrządzenia ryby po grecku .

Śledzie w misce
Śledzie przed przyrządzeniem należy wymoczyć

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ania-gotuje, ewa-wachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy