Jaka jest najlepsza ryba do ryby po grecku?
Ryba po grecku jest jedną z potraw, która już niebawem zagoszczą na świątecznych stołach. Najsmaczniejsza wychodzi wtedy, gdy do jej przyrządzenia wybierzemy odpowiednią rybę. Nie może być zbyt tłusta, bo i tak będziemy ją smażyć. Podpowiadamy, po którą najlepiej sięgnąć.
Postna kolacja wigilijna dopuszcza jedzenie ryby. W wielu domach pojawi się karp czy śledzie. Część z was z pewnością skusi się na pyszną rybę po grecku. Łatwo ją przyrządzić, lecz dobór składników może zaważyć o smaku.
Która ryba będzie najlepsza do tego dania?
Przede wszystkim należy zadbać, by była świeża i dobrej jakości. Z tego względu odradza się przyrządzanie dania z pangi i ryby maślanej. Gatunki te często hodowane są w nieodpowiednich warunkach, przez co ich wartości odżywcze są znikome.
Do przygotowania tego dania najlepsze będą ryby charakteryzujące się chudym mięsem takie jak np. miruna. Występujący najczęściej w Oceanie Spokojnym gatunek ma nie tylko bardzo delikatne i lekkie mięso, ale też jest niemalże pozbawiony ości.
Po jakie ryby jeszcze warto sięgać?
Jeśli nie możemy dostać miruny, wybierzmy dorsza. Jest lekki i sprawdzi się równie dobrze w tym daniu. Musimy tylko pamiętać, by nie przesadzić z długością smażenia. Jeśli filety spędzą na patelni zbyt dużo czasu, wyjdą suche i niesmaczne.
Dobrym wyborem będą też mintaj i morszczuk. Nie będą zbyt tłuste ani zbyt drogie, a przy tym z łatwością je usmażymy. Danie z ich udziałem wyjdzie równie smaczne.
Te dwie ryby zamykają listę sprawdzonych gatunków, z którymi potrawa będzie dobrze skomponowana. Dobrej jakości łososia, halibuta czy pstrąga pozostawmy na świąteczny obiad. Najlepsze wyjdą, gdy przyrządzimy je w piekarniku.
Źródło zdjęcia: canva/alle12
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se