Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem? Garść przydatnych porad
Przejedzenie po świątecznym ucztowaniu potrafi nieźle dać w kość, dlatego polecamy zaznajomić się ze sposobami, które temu zapobiegają. Jednym z najlepszych jest wypicie miętowego naparu z 1 łyżeczki suszu. Napój wspomaga trawienie, co zmniejsza wzdęcia i uczucie ciężkości na żołądku.
Święta Wielkanocy, podobnie jak Boże Narodzenie, charakteryzuje ogromna ilość jedzenia. Mało kto posiada na tyle dużo silnej woli, aby powstrzymać się przed pochłonięciem jak największych porcji.
Niestety taka praktyka jest prostą drogą do silnego uczucia przejedzenia, które stwarza mocny dyskomfort. Niżej zdradzamy kilka metod, aby załagodzić te nieprzyjemne doznania.
Miętowy napój na świąteczne przejedzenie
Od wielu lat mięta znana jest ze swoich właściwości korzystnie wpływających na proces trawienia, dlatego polecamy ją jako najlepszy sposób na ulgę po świątecznym jedzeniu.
Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę suszu do filiżanki, zaparzyć napar pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wypić. Ciepły płyn zadziała sprawniej, dlatego lepiej spożyć go chwilę po przygotowaniu.
Kminek uchroni przed świętami
Kolejnym składnikiem, który każdy z nas trzyma w swojej kuchni, jest znana przyprawa - kminek. Wykazuje on właściwości zmniejszające wzdęcia, poprawiające perystaltykę jelit oraz pobudzające trawienie.
Nasiona kminku można z powodzeniem zaparzyć tak, jak herbatę, a także zwyczajnie zjeść. Napar jest jednak znacznie łatwiejszy w spożyciu, ponieważ nie ma tak intensywnego smaku.
Mniszek lekarski przychodzi z pomocą
Innym rozwiązaniem jest wypicie naparu z mniszka lekarskiego. Roślina ta przyspiesza trawienie, reguluje pracę wątroby, a także wspomaga nerki, poprawiając ich wydolność i przyspieszając wydalanie produktów przemiany materii.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Ten tekst zdradza przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową z chrzanem.
Źródło zdjęcia: canva/ChrisCCP, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy
-
Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Źródło: kukbuk